Rakhmat Akilov är ”besviken över att han dömdes på livstid”, enligt advokat Johan Eriksson. Foto: Polisen/TT

Akilovs advokat: ”Han är besviken över domen”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsadvokat Johan Eriksson berättar att Rakhmat Akilov är ”besviken över att han dömdes till livstid”. Samtidigt är åklagare Hans Ihrman nöjd med utfallet – trots att det varit en tung rättsprocess.

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott efter terrordådet på Drottninggatan i fjol. Flera anser att rätten i stor utsträckning har valt att gå på åklagarens linje. Åklagaren själv, vice chefsåklagare Hans Ihrman, håller med.

– Jag känner mig nöjd med att jag har resonerat någorlunda rätt. Vi har uppnått de uppsatta målen vi hade från början, utifrån det jag hunnit läsa ur domen, säger han till SVT Nyheter.

Vilka är de viktigaste delarna i domen?

– Flera, men brott mot svenska staten. Det viktiga är hur mord, mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse objektivt sätt stämmer överens med straffet för terroristbrott, det är det viktigaste.

”Ett brott mot hela samhället”

Ihrman berättar att han känt ett stort ansvar under processen – just för att den har känts viktig för hela svenska folket.

– Det har varit fruktansvärt måste jag säga. Om jag ska vara helt uppriktig. Det är uppenbart att det varit fruktansvärt brott mot enskilda personer. Men det har också varit brott mot en större grupp – hela vårt samhälle, säger han.

Akilov känner sig besviken

Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson berättar att Akilov hade hoppas på ett tidsbestämt straff, men att hans klient inte har bestämt sig huruvida han vill överklaga.

– Han är besviken över att han dömdes på livstid. Han vill nu fundera några dagar till om han vill överklaga eller inte.

Enligt Eriksson finns det inte nog med bevis för att säkerställa att skadan mot Sverige blivit så stor som rätten kommit fram till.

– Jag argumenterade för att man kunde se den här skadan på Sverige på ett annat sätt. Det handlade om huruvida det fanns bevis för att lägga fram det. Så det är en bevisfråga snarare än en rättsfråga, säger han.

Domen kan bli vägledande

Åklagaren Hans Ihrman berättar att just den juridiska frågan har varit svår längs processens gång. Men att domen i dag kan komma att har principiell stor betydelse när det gäller eventuellt framtida prövningar av liknande fall.

– Just av det skälet att i flera av de fruktansvärda dåden som har drabbat omvärlden så har inte gärningsmännen överlevt, och det har därför inte prövats. Bedömningen som tingsrätt har gjort, vilka som bland annat är brottsoffer, kan utgöra ett stöd, säger han.

”Var stolt över Sverige”

Advokat Johan Eriksson berättar att man överlag bör vara stolt över Sverige, och över hur rättsprocessen genomförts.

– Han (reds. anm Rakhmat Akilov) har blivit behandlad på ett sådant sätt som alla ska bli behandlade under den här typen av process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.