Åklagaren om tjuvjakten på varg: Jägareförbundet talar med kluven tunga

Uppdaterad
Publicerad

Miljöåklagaren Åse Schoultz säger att det finns en tystnadskultur som gör att få jaktbrott på varg leder till att någon fälls. Hon tycker inte att jägare och markägare tar tillräckligt avstånd från de som tjuvjagar.

Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet håller inte med om bilden.

– Det värsta som finns för oss är illegal jakt. Polis och rättsvårdande myndigheter måste ta tag i det, men det har de inte klarat av.

Ett stort antal vargar försvinner varje år på grund av illegal jakt, men SVT:s kartläggning visar att få personer döms. Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson säger att det är politikers beslut som tvingar fram en ”Robin Hood-mentalitet” hos personer som bor i områden med många vargar.

– Det värsta som finns för oss är illegal jakt. Polis och rättsvårdande myndigheter måste ta tag i det, men det har de inte klarat av.

Åklagaren Åse Schoultz, som har lett flera utredningar om jaktbrott på varg, säger att den illegala jakten är utbredd och att mörkertalet är stort. Hon menar att det finns en tystnadskultur kring brotten och att markägare och jägarorganisationer måste ta tydligare avstånd från de som tjuvjagar.

– Man skjuter över ansvaret på våra politiker istället för att titta de på gärningspersoner som är ute och bedriver den grova och organiserade jakten.

– Jag upplever att jägarförbundet talar med kluven tunga när man tar avstånd från illegal jakt och samtidigt har förståelse för att den bedrivs, säger Åse Schoultz.

”Rena fantasier”

Den beskrivningen av läget uppskattas inte av Svenska Jägareförbundets ordförande.

– Det är beklagligt att en åklagare beskyller oss. Jag ringde senast i dag vänner som lever i de här bygderna och de har ingen koll på vilka som gör detta, det pratas inte om det och de har ingen kunskap. Det är rena fantasier att vi skulle ha kluven tunga.

– Jag tycker Åklagarmyndigheten ska få mer resurser så den får kompetens i ämnet, säger Torbjörn Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.