Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt – se bakgrunden om den misstänkta spionen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Privat

Åklagaren yrkar på flera års fängelse för spionanklagad man från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på 4,5 till 5 års fängelsestraff för den 60-årige man som står åtalad för att ha samlat in information och sålt teknik till Ryssland.

– Han är en anskaffningsagent åt Ryssland, säger åklagaren Henrik Olin i rätten.

Under rättegångens sista dag yrkade åklagaren på 4,5 till 5 års fängelse för den man från Ryssland som står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet. Åklagaren krävde att rätten beslutar att mannen stannar kvar i häktet till fängelsestraffet ska verkställas:

– Det är bara för honom att gå in på ryska ambassaden så är han borta för alltid i rättsväsendets perspektiv. Det finns en uppenbar risk för att han avviker om han skulle försättas på fri fot.

Mannen anklagas för att ha varit en nod i Rysslands globala militära teknikupphandling för att kringgå sanktioner och handelsrestriktioner.

– Han har varit en nod i anskaffningssystemet för det militärindustriella komplexet som Ryssland har haft sedan Sovjettiden och som orkestreras av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Det utgör kärnan i brottsligheten, säger åklagaren.

Mannen greps under en uppmärksammad gryningsräd i ett villaområde utanför Stockholm i fjol. Foto: Anders Molin

Åklagaren pekade på att nästan allt som 60-åringen rört vid i sin företagsverksamhet haft koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten.

– Mer eller mindre allt som han tar i, i sin verksamhet, pekar på det ryska militärindustriella komplexet och GRU.

Mannen nekar till brott

Åklagaren hävdade också att mannen försökt dölja kopplingarna till GRU och Ryssland i sina affärskontakter.

– Det finns omfattande exempel på svikliga medel. Falska namn är kanske det mest slående men vi ser också exempel på utelämnande av uppgifter om att produkterna i de olika affärerna ska till Ryssland.

Mannen nekar till brott och har under rättegången hävdat att han gjort allt för att följa reglerna kring export till Ryssland och hans olika kontakter har varit inom ramen för normal affärsverksamhet.

– Han är en affärsman som har bedrivit affärsverksamhet så långt tillbaka till 1992. Det har varit en enorm massa kontakter med olika företag, gällande allt från grönsaker till Rysslands rymdprogram. Det är klart att det finns en massa företagskontakter.

– Det här är en affärsman som har agerat lagligt. Han har inte agerat i sken av legitimitet, säger mannens advokat Ulrika Borg.

Stockholms tingsrätt uppger att dom faller den 26 oktober klockan 11.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.