Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen, som nu är i 60-årsåldern, greps under en gryningsräd i ett villaområde utanför Stockholm i fjol. Foto: Sociala medier/SVT

Åtal väcks mot man som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänks ha inhämtat information för Rysslands räkning under nästan tio års tid. Nu väcks åtal mot mannen i 60-årsåldern som greps i en uppmärksammad insats i ett villaområde utanför Stockholm förra året.

Åklagaren kopplar mannen till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och menar att hans verksamhet inneburit ett betydande hot mot svensk och amerikansk säkerhet. I dag, måndag, väcks åtal mot honom. Han har i media beskrivits som en del av ”spionparet” eftersom även hans hustru inledningsvis var misstänkt. Utredningen och alla misstankar mot henne lades dock ned.

I stämningsansökan som lämnades in till tingsrätten under måndagsmorgonen finns två åtalspunkter, olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, grovt brott samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Den senare punkten gäller brott som kan medföra men mot USA:s säkerhet.

Ska ha inskaffat teknik till ryska staten

Den misstänkta brottsligheten som den svensk-ryske mannen ska ha begått är kopplad till rysk militär teknikanskaffning. Detta ska ha skett via flera bolag, bland annat ett som sysslar med handel av industriell utrustning.

”Verksamheten har vidare bestått i att anskaffa uppgifter i form av information om och själva anskaffandet av olika föremål som den ryska staten och försvarsmakten på grund av exportregler och sanktioner inte kunnat anskaffa på den öppna marknaden” skriver kammaråklagare Henrik Olin i stämningsansökan.

– Han har i praktiken fått beställningar av ryska militären på vad de behöver, det är bland annat teknik till satellitkommunikation, säger SVT:s säkerhetsreporter John Granlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste förstå att vi är i ett mycket besvärligt säkerhetsläge”, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nekar till brott

Mannen, som är i 60-årsåldern, har bott i Sverige i 25 år då han invandrade från Ryssland och har sedan 2012 svenskt medborgarskap. Han har hela tiden nekat till brott.

– Min klient har samma inställning som han haft under hela förundersökningen, han förnekar brott, säger hans försvarsadvokat Ulrika Borg i SVT Nyheters direktsändning.

I samband med att åtal väcks kommer kammaråklagare Henrik Olin och Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage hålla en pressträff klockan 13.30. Rättegången är planerad att inledas 4 september och väntas pågå i sju dagar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt – se bakgrunden om den misstänkta spionen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.