”För sin egen aktnings skull har han tagit livet av henne”, säger åklagare Tomas Malmenby (t.h) om mordet på 19-åriga Marzieh (t.v). Foto: Privat/TT

Åklagaren yrkar på livstid för hedersmord: ”Hon vågade inte gå till polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Marziehs misstänkta mördare. Enligt åklagaren var det hedersmotiv som låg bakom mordet.
– Hon ville bryta normerna han satt upp och istället leva ett västerländskt liv, säger målsägarbiträdet Saman Paknejad.

19-åriga Marzieh försvann i mars 2016. Drygt två månader senare hittades hon död i skogen. Hennes man, som hon gift sig med för att kunna komma till Sverige, har åtalats för mordet.

”För sin egen aktnings skull ”

Under slutpläderingen i Södertörns tingsrätt under fredagen, där Veckans brotts reporter varit på plats, säger nu åklagaren Tomas Malmenby att det rör sig om ett mord med hedersmotiv. Enligt Malmenby har den åtalade begått mordet för att han anser att Marzieh har vanhedrat honom.

– För sin egen aktnings skull har han tagit livet av henne, säger Malmenby.

Han yrkar på livstids fängelse med hedersmotiv som en försvårande omständighet. I andra hand yrkar han på svartsjuka, alltså om rätten inte finner att hedersmotivet är belagt.

”Han utpressade henne”

Enligt målsägarbiträdet Saman Paknejad är det uppenbart att det rör sig om ett hedersmord. Han citerar ur kommittédirektivet för barnäktenskap:

– ”Man kontrollerar en kvinna och en flicka utifrån hur hon rör sig, hur hon klär sig och vilket liv hon ska leva. Det är männen som bestämmer detta”. Exakt så var Marziehs liv i Sverige, hon ville bryta normerna han satt upp och istället leva ett västerländskt liv, säger han.

När Marzieh kom till Sverige sade hon felaktigt till Migrationsverket att hon var minderårig. Det har mannen använt för att utpressa henne, enligt målsägarbiträdet.

– Han utpressade henne med att avslöja detta och på så vis kunde han kontrollera henne. Hon vågade inte gå till polisen för då fanns chansen att hon skulle bli utvisad tillbaka till Iran där maken hade all makt, säger Saman Paknejad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer