Aktivister blockerade trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen har det varit stopp i trafiken vid Västberga i Stockholm efter att ett gäng aktivister tagit sig ut i körbanan på E4/E20. Enligt polisen rör det sig om sju till åtta personer.

Under tisdagsmorgonen tog sig en grupp personer ut i körbanan på E4/E20 i höjd med Västberga. Trafiken stoppades helt i norrgående riktning fram till att polis lyckades sig ta till platsen genom bilköerna för att lyfta bort personerna.

Vid 08.50 ska polis ha fått bort personerna som tros vara aktivister och trafiken ska åter ha släppts på.

– De är borta från vägen nu, men alla körfält är inte öppna ännu. Det hann bli långa bilköer, säger Daniel Wikdahl, till Aftonbladet.

Polisen uppger att personerna misstänks för sabotage.

Liknande aktion under måndagen

I måndags stoppades trafiken i Stockholm av en liknade aktion på E4 i höjd med Norra begravningsplatsen i Solna. Det ledde till omfattande köbildning där en ambulans under utryckning fastnade i kön. Även bakom den aktionen stod miljöaktivister.

Två av aktivisterna ska ha limmat fast sig i körfältet. Alla tolv deltagare har gripits misstänkta för brott mot ordningslagen, för sabotage och blåljussabotage.

Enligt uppgfiter till Expressen ska en ambulans som var på ett prio 1-ärende i Solna på måndagsmorgonen försenats mellan sju och åtta minuter när klimataktivister blockerade trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.