Johansson: Inga fler kartläggningar av etniskt ursprung behövs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inte göra fler kartläggningar av brottslingars etniska ursprung, så som det gjorts i flera andra länder. Men Moderaterna menar att sådana undersökningar kan ge viktig information i arbetet med att förebygga brott.

Regeringen ser inget skäl till att kartlägga misstänkta brottslingars etniska ursprung i Sverige, så som det har gjorts i bland annat Norge, men Sverigedemokraterna och Moderaterna har en annan åsikt i frågan.

”Regeringen är väldigt ängslig”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé tycker inte att man ska säga nej till den typen av kunskap som en kartläggning av etniskt ursprung ger.

– Antalet anmälda våldtäkter har kraftigt ökat de senaste tio åren. Jag tycker det är rimligt att ta in så mycket fakta som möjligt för att sedan kunna ta till vettiga politiska åtgärder, säger Tobé i kvällens Aktuellt och fortsätter:

– Regeringen är väldigt ängslig när det kommer till den här frågan. I grunden handlar det om att utgångspunkten måste vara brottsoffren. Vi har 70.000 unga kvinnor i Sverige som utsatts för sexualbrott.

På en fråga om inte inkomst och utbildning är mer avgörande svarar Tobé:

– Så är det. Där har vi den tydligaste faktorn, men jag tycker inte vi ska göra som vi gjort i Sverige de senaste åren där man säger nej till detta.

”Den informationen vi har räcker”

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att de studier som redan gjorts på ämnet räcker och att Brottsförebyggande rådet får göra fler undersökningar om det är det de vill.

– Den information som jag har räcker för min del, vi måste bura in dem som begår brott och vi måste också förebygga brott genom olika sociala insatser och vi måste skärpa lagstiftning för till exempel sexualbrott.

Pekar på socioekonomiska faktorer

Han pekar också på att socioekonomiska faktorer och ålder visat sig avgörande i tidigare studier.

– Invandrare är överrepresenterade när det gäller kriminalitet men rensar du för socioekonomiska faktorer och ålder förvinner nästan den överrepresentationen helt, säger justitieministern.

Han tror istället att Moderaternas inställning till frågan handlar om att partiet vill driva en hårdare invandringspolitik.

– Jag pratar om kriminalpolitik och de åtgärder vi ska vidta för det, men Moderaternas inställning tycks vara att de nu ständigt ska stämpla invandrare som kriminella. Det tror jag är en förgrovning av debatten som ingen tjänar på.

Tobé förnekar kritiken och menar att det handlar om att förhindra sexualbrott.

– Vad det här handlar om är att utsattheten för sexualbrott fördubblats på två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.