Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paula Bieler (SD): Se över möjligheterna till familjeåterförening i hemlandet

Paula Bieler (SD): Se över möjligheterna till familjeåterförening i hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

Att återinföra rätten till familjeåterförening är fel väg att gå, menar Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, som i torsdagens Aktuellt debatterade med Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Rätten till familjeåterförening, en av punkterna i den nya budgetuppgörelsen mellan S, MP, C och L, innebär att alternativt skyddsbehövande ges samma rätt till familjeåterförening som flyktingar.

8 000 anhöriginvandrare de kommande åren

Enligt preliminära beräkningar från Migrationsverket väntas det leda till cirka 8 000 anhöriginvandrare till Sverige de kommande tre åren, vilket till exempel rör de flesta som fått asyl på grund av kriget i Syrien.

– Syrien är just nu under uppbyggnad på många håll, och i det här läget kanske det är smartare och bättre för alla att se över möjligheterna till familjeåterförening i hemlandet, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Men de möjligheterna finns inte i dagsläget, menar Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Alla som är någorlunda insatta i situationen i Syrien vet att man inte alls är i ett läge där man kan återförenas i hemlandet. Om några år kan människor förhoppningsvis återvända, men i dagsläget är vi absolut inte där, säger hon och fortsätter:

– Att fortsätta hålla människor separerade på det här sättet är helt inhumant.

”Ökar säkerheten för familjerna”

Rätten till familjeåterförening ökar säkerheten för familjerna, menar Johanna Jönsson.

– Det här gör ju att en person kan resa först och sen kan människor resa på laglig väg. Det här gör att barn inte behöver sätta sig på båtar på Medelhavet, säger Johanna Jönsson.

Men enligt Paula Bieler medför rättigheten snarare risker för familjerna.

– Det här öppnar upp för att man i första steget splittrar familjer, skickar en person i förväg och använder flyktingsmugglare, säger hon och fortsätter:

– Även när de kommer hit kommer de fara illa, för här finns ju inte heller ordning och reda än. Vi har fortfarande oreda hos Migrationsverket, bostadsbrist och utsatthet. Vi har väldigt långt kvar för att kunna ha ett värdigt mottagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer