Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nike Nylander och Jeanette Larsson tar emot pris för Aktuellt special: Ett år sedan invasionen i kategorin årets nyheter- och aktualitetsprogram. Foto: Christine Olsson, TT

Aktuellt special belönas med Kristall – ”Oändligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Aktuellt special: Ett år sedan invasionen prisas i kategorin Nyheter- och aktualitetsprogram på Kristallengalan 2023.

– Jag är oändligt stolt över det team som gjorde denna sändning möjlig, säger Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

Nominerade i kategorin var Ekonomibyrån, SVT, Svenska nyheter, SVT, Efterlyst, TV3/Viaplay, Efter fem söndag, TV4, och Aktuellt special: Ett år sedan invasionen, SVT.

– Stort personligt mod och djup publicistisk kunskap hos Aktuellt-redaktionen ligger bakom detta pris, säger Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

Motiveringen löd: ”Med en hel redaktion på tårna använder man all sin kompetens och alla sina resurser för att i en direktsändning från krigets Ukraina ge en mångfacetterad och bred bild av krigets konsekvenser och tragik”. Priset togs emot av Aktuellts Nike Nylander och Jeanette Larsson.

På frågan hur det var att sända live från Kiev svarar Nike Nylander:

– Det mest slående var att alla jag träffade, trots att de kanske hade förlorat sina ben eller var förlamade, så hade de den här kampviljan för sitt land.

Se hela Aktuellt special: Ett år sedan invasionen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.