En stor studie vid Lunds universitet är ännu inte publicerad men resultaten är i linje med en studie i Göteborg.
-Efter fyra behandlingar var de barn som fick akupunktur så bra att vi av- bröt studien, säger sjuksköterskan Marianne Reinthal till Rapport.
Hon hoppas att barnavårdspersonal kan utbildas så att alla barn får hjälp. I dag finns den bara på två orter.
”Som om någon slår dem”
Anna Sjöström är mamma till sex veckor gamla tvillingarna Molly och Erik. Kolik innebär kramp och smärta i mage och tarmar och intensivt skrikande, timmar i sträck, framförallt på natten. Och för Anna blir det dubbelt upp.
-Det är som att någon slår på dem hela tiden. De tokskriker med öppen mun, illröda i ansiktet och med ihopknipna ögon. Och så försöker man trösta, men det enda som hjälper är ju när smärtorna går över, säger Anna.
Kontroversiell metod
Medicinen och råden hon fick ifrån barnavårdcentralen lindrade något, men inte mer. Men BVC-sköterskan tipsade om akupunktur. Och nu testar Anna en av de två mottagningarna som finns för spädbarn i Sverige – i Stenungsund.
Men metoden är kontroversiell eftersom den inte är vetenskapligt prövad. Socialstyrelsen har granskat den. Och eftersom man bedömde att det inte fanns någon patientsäkerhetsrisk så fick verksamheten fortsätta i väntan på studier.
Fantastiskt resultat
Marianne Reinthal gjorde den första studien vid Göteborgs universitet.
-20 barn fick akupunktur och 20 barn var kontrollgrupp. Föräldrarna visste inte vilken grupp barnen lockades till. Efter fyra behandlingar var de barn som fick akupunktur så bra att vi beslutade oss för att avsluta studien, så att de barnen som var med i kontrollgruppen också skulle kunna få behandlingen, berättar Marianne Reinthal.
Nu hoppas hon att fler ska kunna få hjälp.
-Jag hoppas att vi kan utbilda personal på barnavårdscentralen i tekniken och att alla barn ska kunna få hjälp på sin barnavårdscentral.