Kriminalvårdsanstalten Hall utanför Södertälje är ett med svenska mått mätt stort fängelse med sina 171  platser. Men Hall måste växa. Foto: TT

Fängelser får fler platser – efter år av nedläggningar

Publicerad

Sveriges allt hårdare kriminalpolitik har skapat ett akut behov av fler häktes- och anstaltsplatser. Efter år av nedläggningar är det nu dags att bygga nytt.

Kriminalvårdsanstalten Hall utanför Södertälje är ett med svenska mått mätt stort fängelse med sina 171  platser. Men Hall måste växa.

– Hall är för litet idag. Vi behöver ungefär 300 platser för att kunna bedriva en bra verksamhet, säger antaltschefen Mats Ehn.

Det ironiska är att Hall så sent som 2013 stängde 64 platser i ett annex. Men fängelset är inte ensamt om att ha avvecklat, runt om i landet har fängelser stängts och gjorts om till allt från studentboenden till bostadsrätter

Förutspås bli fler

Det var naturligt eftersom fotbojor och korta fängelsestraff fick antalet fängelsedömda att minska år från år. Men kurvan har planat ur för att nu vända uppåt. De närmaste åren förutspås betydligt fler fängelsedömda.

– Vi har skärpt straffen för de grova vålds- och vapenbrotten, Det leder till att vi kan döma fler och de vi dömer kommer att sitta längre, säger justitieminsiter Morgan Johansson (S).

Väntar sig inget motstånd

Något politiskt motstånd mot satsningen på fängelsestraff väntar sig inte Morgan Johansson.

– För en del av de väldigt brottsaktiva individerna behövs en rejäl tid i fängelse. För att de inte ska kunna begå nya brott, men också för att man behöver tid till att rehabilitera dem.

Kriminalvården har bråda dagar. De närmaste åren måste hundratals nya platser skapas. Nya fängelser och häkten måste byggas och befintliga anläggningar moderniseras och ge utrymme för fler fångar.

På Hall börjar man snart riva en paviljong som stängdes 2010 för att på samma plats bygga en större avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.