Äldre män löper högst risk för självmord

Publicerad

Män över 75 år har den högsta självmordsfrekvensen, men är en grupp som ofta glöms bort när problemet diskuteras. Nu utbildas flera tusen personer i landet för att lära sig upptäcka och stötta äldre som mår dåligt.

Risken att en man över 80 tar sitt liv är mer än tre gånger högre än genomsnittet för befolkningen. Det visar Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik för 2014 som kom nyligen. Risken för självmord är högst bland äldre män och efter 75 års ålder sker en kraftig ökning.

– Det är män som kanske precis förlorat någon, kanske fått en fysisk sjukdom. Då kanske vi ska vara ännu mer angelägna och vara uppmärksamma och våga ställa frågan: Hur mår du egentligen? Hur funderar du kring ditt liv, säger Susanne Rolfner Suvanto, verksamhetsansvarig Omvårdnadsinstitutet.

Hon har bland annat lett ett nationellt uppdrag kring psykisk ohälsa bland äldre åt Sveriges Kommuner och Landsting.

Utbildas för att upptäcka och hjälpa

Ofta är den äldre som vill ta sitt liv deprimerad eller på annat sätt drabbad av psykisk ohälsa. Nu görs insatser för att fler ska lära sig upptäcka och hjälpa äldre som mår dåligt. Över hela landet har hittills cirka 1.700 personer som möter äldre i jobbet utbildats i Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre. I Uppsala utbildades 140 personer i fjol. Jenny Söderlund är en av instruktörerna.

– När jag har fått återkoppling från biståndshandläggare så har man sett att man kan upptäcka tecken tidigare. Då kan man agera tidigare så att människan får hjälp tidigare, säger Jenny Söderlund, verksamhetsutvecklare på Uppsala kommun med inriktning på psykisk ohälsa hos äldre.

Räddade livet

Jenny Söderlund berättar om ett konkret fall där en anställd som gått kursen slog larm till både kommun och landstinget efter att ha varit i kontakt med en man som mådde dåligt.

– Tack vare att hon gått kursen hade hon verktyg att bemöta den här äldre mannen som hade hög suicidrisk och kunde agera. Efteråt tog den här mannen kontakt med biståndshandläggaren och tackade för att hon hade agerat som hon hade gjort. Det hade räddat hans liv, säger Jenny Söderlund.

Under lång tid har det talats alldeles för lite om äldre som mår dåligt menar Susanne Rolfner Suvanto.

– Man har en syn kring att äldre inte har en psykisk ohälsa och när det gäller suicid så är det nog många som associerar det till att det skulle vara någon form av aktiv dödshjälp. Att man är svårt sjuk och ändar sitt liv i slutskedet. Så är det inte, det är oupptäckta och obehandlade depressioner, säger Susanne Rolfner Suvanto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.