Cykelleden där Alexander kraschade är nu avstängd. Foto: SVT

Alexander ligger nedsövd – kraschade med mountainbike

Uppdaterad
Publicerad

34-årige Alexander ligger nedsövd med en kraftig hjärnblödning. På mindre än två veckor har tre personer drabbats av allvarliga neurologiska skador efter mountainbikeolyckor i Järvsö – alla har inträffat på samma led.

– Det gör mig upprörd att de inte har informerat om de tidigare olyckorna, säger Alexanders mamma Barbro Elfqvist.

I onsdags fick Barbro Elfqvist sitt livs värsta telefonsamtal.

Hennes 34-årige son hade kraschat olyckligt på en mountainbike och flugits med ambulanshelikopter till Uppsala. Han svävade då mellan liv och död. Familj och flickvän packade sina saker och åkte upp samma kväll.

Föll i ett dropp

Alexander befann sig på anläggningen Järvsö bergcykel park med två vänner när han kraschade vid ett så kallat dropp – ett hopp från en avsats med en höjdskillnad nedåt.

Enligt ett vittne såg det ut som om Alexander bromsade precis innan avsatsen, berättar mamman.

– Jag vet inte varför han gjorde det, han har cyklat mountainbike tidigare och vet att man inte ska göra så. Men nånting hände.

Han föll så pass illa att han ådrog sig en kraftig hjärnblödning. En läkare och en brandman som befann sig på platsen hjälpte till att hålla nacken fixerad till dess att en ambulans kom.

Tredje olyckan

Alexander är den tredje personen som skadar sig allvarligt inom loppet av två veckor. Alla olyckor har inträffat på leden ”twist twist”. En så kallad röd bana, näst svårast på en fyrgradig skala. Två av olyckorna har dessutom inträffat på samma plats.

Banan är nu avstängd men Barbro Elfqvist menar att det borde ha skett tidigare. Hon anser att anläggningen åtminstone borde ha informerat besökarna om att det tidigare inträffat olyckor på den aktuella leden.

– Folk måste ha en rimlig chans att kunna tänka till, ska jag åka här.

Hon upplever en frustration över att ingen tar ansvar för olyckorna och ifrågasätter anläggningens säkerhetsrutiner. Hon överväger nu att göra en polisanmälan för att få till en ordentlig utredning.

– Alexander hade aldrig åkt där om han visste att banan var olycksdrabbad, säger hon.

Krav på certifikat

Hon menar att det också borde finnas någon form av kontroll för att inte alltför oerfarna cyklister kunna ta sig in i de svåraste banorna

– Jag tycker inte att vem som helst ska få åka där. Man borde se över om det krävs någon form av utbildning och certifikat.

Alexanders tillstånd har stabiliserats något men framtiden är fortfarande oviss. Han har flyttats till Lund för att kunna vara närmare familjen i Falkenberg.

– Vi hoppas på ett mirakel, att han ska vakna upp och att vi får tillbaka honom, säger Barbro Elfqvist. 

Läs intervjun med vd:n för Järvsö bergcykel park här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.