Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alf Svensson var emot fri abort – hör honom berätta händelsen under fruns graviditet som bidrog till att han ändrade sin syn. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alf Svensson drev abortmotstånd – så gick det till när han ändrade sig

Uppdaterad
Publicerad

Som partiledare för Kristdemokraterna drev Alf Svensson länge profilfrågan mot fri abort. För första gången berättar han nu om den händelse i familjelivet som skakade om hans värderingar och bidrog till att han ändrade sig.

Redan från starten 1964 var Kristdemokraterna emot fri abort. Med partiledaren Alf Svensson i spetsen drev partiet linjen att endast tillåta abort om det var fara för kvinnans liv eller efter en våldtäkt.

När Alfs fru, Sonja Svensson, väntade barn började maken att vackla i frågan. Läkaren befarade att Sonja drabbats av röda hund, en sjukdom som kan orsaka allvarliga fosterskador, och abort lyftes som ett alternativ. Alf Svensson beskriver i dokumentären Partiledare av Guds nåde hur han blev som ”förstelnad”.

Står bakom abortlagen

En tid senare ändrade KD-ledaren sig i abortfrågan och det gjorde även partiet. I valrörelsen 1988 stod det i det nya partiprogrammet att “abort ska tillåtas” om än “i undantagsfall”.

Kristdemokraterna står i dag bakom den svenska lagstiftningen som började att gälla 1975 och som innebär att kvinnan, till och med graviditetsvecka 18, har rätt att själv fatta beslut om abort.

Vill du veta mer om Alf Svensson och hans väg från uppväxten i Pingströrelsens kapell till maktens korridorer? Se första avsnittet av Partiledare av Guds nåde tisdag 7 december, 20.00 i SVT1 eller på SVT Play, där båda delarna publiceras den 7 december. Andra avsnittet sänds i SVT1 tisdag den 14/12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.