Alice Bah Kunhke menar att man tidigt ska få lära sig att värdera information på internet. Foto: TT

Alice Bah Kuhnke: ”Vi måste träna våra barn i kritiskt tänkande”

Uppdaterad
Publicerad

I ett samhället som är ”mer polariserat än på länge” och där källkritiskt tänkande ibland är bristfälligt menar demokratiminister Alice Bah Kuhnke att utbildning är svaret.

– Många får sin verklighetsbeskrivning i begränsade områden, säger hon till SVT Nyheter.

Direkt efter knivdådet på Ikea i Västerås gick spekulationer kring både offer och gärningsmän heta i sociala medier och olika nätforum, trots att lite var känt om de faktiska omständigheterna. Men situationen är inte unik – och Alice Bah Kuhnke menar att det kan finnas en fara med ryktesspridningen.

– I politiken är bristande källkritik på internet en av de frågor vi måste hantera och hitta verktyg för att bemöta. Samhället i dag är mer polariserat än på länge. Många får sin verklighetsbeskrivning i begränsade områden. Därför är det oerhört viktigt att vi tränar våra barn och unga i kritiskt tänkande. Och det gör vi i skolan. Det är det en viktig plattform för. Vi ser att vi behöver förstärka det samarbetet, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Knivdådet på Ikea

Hon fortsätter:

– Där har vi valt att stärka statens medieråds uppdrag, både för att öka unga människors medvetande och för att ge dem rätt verktyg för att kunna analysera information, säger hon.

”Det finns ett enormt flöde”

Hur skiljer sig informationsinhämtningen i dag mot när till exempel du själv växte upp?

– Informationssamhället är här. Det finns ett enormt flöde av information i mängder av olika kanaler. Det gör att vi kan befinna oss i sfärer som man lätt kan uppleva som allomfattande, när de i själva verket inte är det.

Är det ett problem?

– Självklart är det ett problem om polisen inte kan fokusera på sin huvudsakliga uppgift och värna vårat samhälle. Så: Ja. Men det är också värt att understryka hur bra det är med tillgänglig information: Det är framförallt en möjlighet. Det gör att världen krymper, vi vet mer om vad som händer och det skapar möjligheter för en hållbar utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet