Alice Bah Kuhnke. Foto: TT

Alice Bah Kuhnke i blåsväder under sin tid som minister

Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnkes tid som kultur- och demokratiminister har tidvis varit skakig. Hon fick hård kritik för sina uttalanden om IS-återvändare och kallades till konstitutionsutskottet för förhör.

Det slutade med att hon blev av med ansvaret för återvändande terrorresenärer.

Många blev överraskade när statsminister Stefan Löfven utsåg Alice Bah Kuhnke till ny kultur- och demokratiminister efter valet 2014, bara några dagar efter att hon blivit betalande medlem i Miljöpartiet. Nu säger hon i en intervju med Aftonbladet att hon vill bli nytt språkrör för partiet.

Men hennes tid som kultur- och demokratiminister har inte varit en dans på rosor.

Fick hård kritik

När Alice Bah Kuhnke ansvarade för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism fick hon hård kritik för sina uttalanden om avhoppare från terrorgruppen IS.

I en intervju med SVT:s Agenda förra våren hävdade hon att arbetet med återvändare hade fungerat bra i Umeå och Göteborg – trots att den förstnämnda kommunen inte hade tagit emot en enda person. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan var även kritisk till att hon lyfte fram Göteborg som ett gott exempel, och var skeptisk till påståendet om att 10–30 av de 150 återvändarna hade mötts av individuella handingsplaner.

– Det var plågsamt att se intervjun med den ansvarige ministern i Agenda i söndags. Det är alldeles uppenbart att frågan inte ska ligga där, sade Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Miste uppdraget

Efter uttalandena kallades Alice Bah Kuhnke till konstitutionsutskottet för att förklara sig. Kritiken utmynnade i att hon miste ansvaret för återvändande terrorresenärer. I stället inrättades ett center mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet.

TV: SVT förklarar turerna kring Alice Bah Kuhnke

TV: Se Alice Bah Kuhnke frågas ut om uttalandena i Agenda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.