Alice Bah Kuhnke Foto: TT

Efter kritiken: Nu blir Bah Kuhnke av med ansvaret för terror-resenärerna

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har varit ytterst ansvarig för hur Sverige hanterat återvändande terror-resenärer. Men ministern har blivit hårt kritiserad och anklagats för att vara okunnig – och efter en intervju i SVT:s Agenda blev Bah Kuhnke uppkallad till KU.

Nu står det klart att hon blir av med ansvaret för Sveriges arbete mot våldsbejakande extremism.

Nu står det klart att demokratiministern blir av med ansvaret för Sveriges arbete mot våldsbejakande extremism. Det berättar Bah Kuhnke för SVT Nyheter efter dagens KU-förhör.

– Ingen av Kulturdepartementets myndigheter är aktuell, säger Bah Kuhnke till SVT Nyheter.

Det har varit några turbulenta veckor för demokratiministern efter intervjun i SVT:s Agenda som ledde till att hon kallades till KU-förhör.

LÄS MER: Terrorforskaren sågar Bah Kuhnkes påståenden om IS-avhoppare

Efter att Bah Kuhnke i dag förhörts i KU meddelar hon för SVT Nyheter att ansvaret för att samordna det arbete som Sverige gör för att motverka våldsbejakande extremism inte kommer att vara hennes ansvar i framtiden.

”Många lämpade myndigheter”

Det är dock inte klart var ansvaret hamnar i framtiden.

– Jag kommer att återkomma inom kort, säger Bah Kuhnke till SVT Nyheter efter KU-förhöret.

En utredning av frågan, under Kulturdepartementet, har föreslagit att ansvaret borde ligga hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Flera remissinstanser, som sedan fått ge sina synpunkter på saken, har föreslagit att ansvaret bör flyttas till Brottsförebyggande rådet.

LÄS MER: Här är uppmärksammade Agenda-intervjun med Alice Bah Kuhnke

Såväl Brå som MSB ligger emellertid under Justitiedepartementets ansvar. Något definitivt besked kan dock inte Alice Bah Kuhnke ge i frågan under onsdagen.

– Det finns ju väldigt många myndigheter som är lämpade. Under remissgenomgången har det kommit flera intressanta synpunkter och förslag. Jag kommer återkomma.

SVT Nyheter har sökt Stefan Löfven för en kommentar, statsministern har dock avböjt att kommentera saken.

Samordnaren pekar på brister

När det gäller personer som återvänder, efter att exempelvis ha stridit för terrororganisationen IS (den så kallade Islamiska staten) i Syrien, ska ansvaret fortsatt ligga hos Säpo, säger Bah Kuhnke efter KU-förhöret.

– Säkerhetspolisen har det tydliga operativa ansvaret för att de som återvänt ställs inför rätta om de begått brott. Men också säkerställa om de som har redikaliserats, men kanske inte kan ställas inför rätta, inte utgör hot mot samhället.

KU-förhöret med Alice Bah Kuhnke kommer samma dag som den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremistm, Anna Carlstedt, skrivit på DN Debatt om det som hon anser vara ”brister i arbetet med återvändare från terrorresor”.

Carlstedt lyfter fram tre områden inom vilka hon anser att det krävs åtgärder om Sveriges arbete för att hantera situationen med återvändare ska kuna fungera:

  1. Informationsdelning mellan inblandade myndigheter måste fungera.
  2. Det behövs nationella riktlinjer för vilket ansvar olika aktörer har i arbetet med att stödja de som vill lämna extrema miljöer.
  3. Sverige behöver ett nationellt expert-team på området.

”Blir en permanent verksamhet”

Demokratiministern säger till SVT Nyheter att hon välkomnar Anna Carlstedts förslag.

– Det ligger helt i linje med det vi planerar framöver. Vi ska göra Samordnaren, som har varit i en kommittéform, till en permanent verksamhet i en nationell myndighet som arbetar operativt, säger Bah Kuhnke.

Ska detta ligga på en ny myndighet eller en som redan finns?

– Jag kommer att återkomma inom kort med exakt var den här verksamheten ska ligga, upprepar demokratiministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.