Ambitionen är att samla den breda borgerligheten, säger partiledaren Ulf Kristersson under en pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Alice Teodorescu går till Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu lämnar tidningen och går till Moderaterna. Hon ska framöver arbeta med att ta fram partiets nya idéprogram, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Under måndagsförmiddagen presenterade Ulf Kristersson Moderaternas nya idépolitiska programgrupp som under de kommande två åren ska arbeta med att ta fram ett nytt idéprogram.

– Ambitionen är att samla den breda borgerligheten, säger Ulf Kristersson.

Den tolv personer stora arbetsgruppen innehåller flera kända M-profiler och kommer ledas av EU-parlamentarikern Christofer Fjellner.

Teodorescu blir huvudsekreterare

Den största överraskningen var dock Alice Teodorescu, som under de senaste fyra åren arbetat som politisk redaktör och chef över Göteborgs-Postens ledarsida. Hon blir nu blir nu gruppens huvudsekreterare.

– Alice har tagit in den internationella samtidsdebatten i svensk ideologisk diskussion på ett sätt som väckt lagom mycket engagemang och precis lagom mycket ilska för att det ska hetta till i den ideologiska debatten, säger Ulf Kristersson.

Alice Teodorescu säger själv till SVT Nyheter att hon betraktar sig som borgerlig och att hon under måndagen kommer gå med i Moderaterna.

– Det finns väldigt många frågor att borra i, säger hon.

– Rent konkret handlar det bland annat om segregationen, bristen på gemenskap, det faktum att sådant som varifrån du kommer och var dina barn går i skolan spelar allt större roll för dina möjligheter i livet.

”Brist på rädsla”

Vad tänker du att du själv kan bidra med här?

– Jag hoppas dels kunna bidra med mitt hantverk, skrivandet, men också med min analytiska förmåga och mitt genuina intresse för värderingar och värderingsstyrda diskussioner.

Ulf Kristersson beskrev dig som frispråkig och orädd för att ta debatten. Vad händer nu när du ska in i fållan och bli partist?

– Jag tror ingen förväntar sig att jag ska bli partist. Hade man velat ha en sådan hade man nog anställt någon annan. Det är helt andra kvalitéer man vill åt och där tror jag just att min brist på rädsla för att ta mig an de svåra frågorna kommer bli uppskattad och värdefull.

Bland övriga medlemmar i arbetsgruppen finns bland annat Muf:s ordförande Benjamin Dousa, tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson och Niklas Lundblad, professor vid KTH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.