Alice Teodorescu om SD: ”Skönt att slippa positioneringen mot andra partier”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu lämnar tidningen och blir huvudsekreterare för M:s nya idéprogram. I Aktuellt berättar hon om varför hon tog jobbet, och hon besvarar frågan om hon kommer att arbeta för ett närmande mot SD.

Under måndagsförmiddagen presenterade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en ny grupp som ska leda arbetet med att ta fram ett nytt idéprogram. Den största överraskningen var Alice Teodorescu, som kommer att bli gruppens huvudsekreterare.

De senaste fyra åren har hon arbetat som politisk redaktör och chef över Göteborgs-Postens ledarsida.

– Jag tog jobbet för att sedan alliansen föll befinner sig det politiska landskapet i ett helt nytt läge. I det skedet där ett parti som har identifierat sig med den borgerliga gemenskapen strävar efter en ny identitet och att ena borgerligheten i en ny form, så är det ett läge där man med goda idéer och framåtsyftande perspektiv kan hitta tillbaka till något som kan utmana socialdemokratin, säger Alice Teodorescu i Aktuellt.

Är avsikten att alliansen ska återuppstå?

– Nej, det är inte mitt arbete att propagera för det, eller inte propagera för det.

Du är flitig på Twitter, och där hörs en del röster som hoppas att du är den som ska få Moderaterna och Kristersson att förstå att det är bra för Sverige att man börjar samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Återigen, det är inte mitt arbete. Mitt arbete går ut på att ta fram långsiktiga idéer för Moderaterna. Jag tycker faktiskt det är väldigt skönt att få slippa de här positioneringarna och turerna gentemot andra partierna.

Men de senaste åren har du som opinionsbildare drivit den här frågan stenhårt. Du har varit väldigt kritisk mot att man isolerar SD.

– Absolut. Men det är en principiell fråga, det är inte en fråga om politikens innehåll, som jag ska arbeta med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer