Alice Timander har avlidit

Publicerad

Premiärlejonet och tandläkaren Alice Timander är död. Hon avled i natt i sitt hem, 91 år gammal.

-Mamma avled i morse vid tvåtiden. Hon somnade i soffan. Hon hade gått upp tidigt och satt sig där i sitt finaste nattlinne. Det var helt odramatiskt, säger hennes son Tomas Timander till Aftonbladets nätupplaga.

Timander drömde om att bli skådespel- erska. Samtidigt med tandläkarutbild- ningen gick hon olika teaterutbild- ningar men gav tidigt upp den karriär- en. I stället blev hon känd för sina många besök på teaterpremiärer.

Yngsta kvinnliga tandläkaren
Alice Timander var den yngsta kvinnliga tandläkaren i Sverige när hon tog examen 1937.

Tandläkarförbundet ville utesluta henne när hon på 60-talet solade i bikini! Hon trotsade dem totalt och bar istället en ännu mindre bikini.

Jordbävning
Alice Timander drogs till äventyret. Tillsammans med sin andra man Torsten Timander startade hon tandläkarkliniker i bland annat Marocko och Egypten.

Andra äventyrligheter under de tidiga åren inkluderade en kort period som djurtämjare i Florida, USA.

Under en semesterresa till badorten Agadir i Marocko 1960 hamnade hon mitt i den fruktansvärda jordbävning som drabbade området. Omkring 12.000 människor omkom, men Alice Timander överlevde mirakulöst.

Skådespelardröm
Trots att Alice Timander satsade seriöst på tandläkaryrket ville inte skådespelardrömmen dö.

Under studietiden tog hon skådespelarlektioner och besökte en talpedagog för att bli av med sin skånska dialekt. Några år efter sin tandläkarexamen tvingades hon inse att hennes talang inte räckte för att bli skådespelare på heltid.

Hon hade då varit en flitig besökare på olika teatrar och beslöt sig för att inta teaterns ”andra scen” – foajen, en scen som hon under närmare 60 år var en obestridlig drottning på.

Politikern
Under den senare delen av sitt liv klev Alice Timander även upp på den politiska scenen.

Hon var tidigt socialt engagerad och stred för de hemlösa och arbetade för att ge tandvårdshjälp till gamla, sjuka och fattiga.

Hennes engagemang tillhörde socialdemokraterna ända till dess att hon upplevde att partiet svek sina ideal och satte makt före omsorg. Hon vände sig då till kristdemokraterna.

Inför riksdagsvalet 1998 for hon land och rike runt och talade för kristdemokraternas sak. Trots att kristdemokraterna nådde stora framgångar gick Alice Timander ur partiet på själva valvakan.

Dåvarande partiledaren Alf Svensson hade kallat henne ”primadonna” och hon upplevde partiet som inskränkt.

Premiären – hennes scen
Men livet som glittrande premiärlejon övergav hon aldrig. Det var hennes bestående scen.

Alice Timander blev 91 år gammal.

Alice Timander

Visa

Född som Alice Müller den 6 oktober 1915.

Växte upp i Trelleborg och Eslöv i Skåne.

Flyttade tillbaka till Stocholm för att studera till tandläkare. Tog examen 1937.

Som flitig teaterbesökare blev hon känd som premiärlejon.

Hon var gift två gånger, först med skådespelaren Bengt Logart och sedan men tandläkaren Torsten Timander. Alice Timander fick tre barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer