Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alkohol ökar risk för hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs inte mycket alkohol för att hjärtat ska ta skada. Redan i måttliga mängder ökar vin och starksprit risken för förmaksflimmer, enligt en ny studie. Men däremot verkar öldrickarna klara sig.

De som dricker större mängder vin eller starksprit drabbas betydligt oftare av förmaksflimmer än de som sällan eller aldrig dricker alkohol, enligt en studie som publiceras i facktidskriftens Journal of the American College of Cardiology, skriver UNT.

– Det är mindre än ett glas per dag som verkar vara säkert, säger Susanna Larsson, docent vid Karolinska institutet, till TT.

Öl dricks mer utspritt

Studien har under 12 år följt 80 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län. Under dessa år utvecklade var elfte deltagare förmaksflimmer i hjärtat.

Men öldrickare verkar klara sig.

– Det var lite förvånande, men en möjlig förklaring är att öl dricks mer utspritt över veckorna än vin och starksprit som dricks mer på helgerna.

”Man får balansera”

Hur mycket som är lämpligt att dricka kan inte Susanna Larsson ge svar på.

– Man får balansera de negativa och positiva effekterna. Om man tar något glas då och då i veckan behöver man inte oroa sig. Det är vid berusningsdrickande, alltså att dricka väldigt ofta och regelbundet eller stora mängder vid ett tillfälle, det blir mer skadligt, säger hon.

Fakta: Förmaksflimmer

* Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Har man kroniskt förmaksflimmer innebär det att tillståndet håller i sig.

* Sjukdomen är den vanligaste formen av rytmstörning i hjärtat hos vuxna, men är ovanlig hos personer under 50 år.

* Det är lika vanligt att både män och kvinnor drabbas av sjukdomen.

* Mer än 90 000 svenskar har kronisk förmaksflimmer.

* Kronisk förmaksflimmer är den vanligaste orsaken till stroke.

Källa: Vårdguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.