I en kommun finns å ena sidan ett alkoholpolitiskt mål som är gemensamt för hela riket, nämligen att minska drickandet – och å andra sidan ett näringspolitiskt intresse av att ha restauranger och evenemang som kan servera alkohol.
Politiker beslutar
Det är oftast politikerna i socialnämnden som beslutar om serveringstillstånd men det är en tjänsteman – alkoholhandläggaren -som dessförinnan utreder om lagens villkor är uppfyllda.
Lagtexten är tydlig: när alkoholpolitiska hänsyn krockar med de näringspolitiska skall de alkoholpolitiska ha företräde.
Men inte sällan blir det tvärtom, visar Rapports enkät till landets samtliga 308 kommunala alkoholhandläggare (varav 274 eller nära 90 procent svarade).
Några fall:
o En konkursdrabbad krog ville ha nytt serveringstillstånd. Handläggaren avstyrkte på grund av sökandens ekonomiska misskötsel. Men politikerna gav gröntljus.
o En krögare sökte serveringstillstånd via en bulvan. Handläggaren avstyrkte. Men politikerna gav grönt ljus.
o Arrangören av en stadsfest sökte serveringstillstånd för alkohol Handläggaren avstyrkte, eftersom personalen var otillräckligt utbildad om alkoholföreskrifterna. Minderåriga serverades sedan alkohol under festligheterna.
Sådan är verkligheten i många av landets kommuner, enligt Rapports enkät.
”Allvarligt”
-Det är allvarligt utifrån att vi ska tillämpa alkohollagen restriktivt, det är en social skyddslagstiftning, och det är en balansgång för kommunen och beslutsfattare att väga intressena mot varandra, säger Matz Larsson som är tillsynschef vid Folkhälsoinstitutet.
På frågan om politikerna låter näringspolitiken gå före alkoholpolitiken i besluten om serveringstillstånd svarade nära var fjärde handläggare att det sker i ganska stor, stor eller mycket stor del av besluten
Ministern: Vi ställer krav
-Det här måste alltid bedömas ur ett alkoholpolitiskt hänsynstagande. Det är därför vi i den nya alkohollagen har ställt ökade krav på kommunerna att ta sitt ansvar, både genom att upprätta riktlinjer för vilka som ska få tillstånd. Det gör att vi tror det blir enklare för politiker att säga nej, säger Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister.
Med den nya alkohollagen som gäller från årsskiftet kan också t.ex. kaféer, sushirestauranger och cateringfirmor söka serveringstillstånd för alkohol.
Rapport frågade handläggarna om den nya lagen kan göra det lättare att nå målet med minskad alkoholkonsumtion. Tre av fyra svarade nej på den frågan.
Från nykterhetsrörelsens sida är man inte helt överraskande kritisk.
-Det konstiga är att vi har en regering som säger att alkoholkonsumtionen måste ner i Sverige och samtidigt tar man fram en ny lag som gör att utvecklingen kommer att gå åt helt andra hållet. Det går inte ihop för mig, kommenterar Anna Carlstedt ordförande för IOGT-NTO.
Maria Larsson blir inte svaret skyldig.
-Vi har tagit stort ansvar för alkoholpolitiken. Vi satsade mer än en miljard i drogförebyggande arbete i den förra mandatperioden. Vi gör det den kommande mandatperiod. Vi har som mål att minska alkoholkonsumtionen och självklart lägger vi inte fram en lagstiftning som leder till motsatsen, säger den ansvariga ministern.
Lars Borgnäs
lars.borgnas@svt.se