Foto: Skatteverket

Alla kan e-deklarera i år

Publicerad

Förra året valde 65 procent av svenskarna att deklarera elektroniskt, och det lär bli ännu fler i år. Nu kan nämligen alla e-deklarera och få eventuella pengar tillbaka på skatten före midsommar.  

Även om våren är allt annat än punktlig i år är en del vårtecken fortfarande att lita på. Nu i veckan börjar Skatteverket skicka ut deklarationspapprena till drygt 7,5 miljoner svenskar, som nu har till den 2:a maj på sig att få ordning på siffrorna.

Nytt för i år är att elektronisk deklaration med e-legitimation är tillgänglig för alla, även för privatpersoner som till exempel sålt bostad eller aktier liksom delägare i aktiebolag och handelsbolag.

– Det är väldigt många som har skrivit in och efterfrågat den här möjligheten så vi försöker helt enkelt tillgodose dem, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Färre fel

En fördel med e-deklarationerna är att de i regel innehåller långt färre felaktigheter. Förra året innehöll de elektroniska deklarationerna ungefär en fjärdedel så många fel som de som gjordes på papper.

– Det är vanligare att man fyller i fel belopp eller summerar fel på papper, sköter man det elektroniskt så görs allt det automatiskt och det är mindre risk att något går snett, säger Kay Kojer.

Kan avbeställa pappersutskicket

Förra året valde 65 procent att använda tjänsten och Skatteverket tror att den siffran kommer att fortsätta stiga. Därför har man nu med hjälp av e-legitimation även möjlighet att avbeställa pappersutskicket för nästa år.

– Framtiden ligger helt klart i det elektroniska. Vi tror att många tycker det är onödigt att få en massa papper hemskickade som de inte använder och då ska man kunna slippa. Dessutom spar vi ju en del kostnader på pappersprodukter, säger Kay Kojer.

Kan importera data från bokföringsprogram

Andra nyheter är att företagare kan importera data direkt från sitt bokföringsprogram, och att man nu får en bekräftelse på att deklarationen är inkommen när man väl lämnat den.

E-deklarationstjänsten öppnar den 21:a mars och man behöver inte vänta på att papperna dimper ner i brevlådan innan man kan börja. Det är även fritt fram att göra ändringar fram till den 2:a maj 24:00 då deklarationen senast måste vara inlämnad. Alla som deklarerar elektroniskt ska få eventuella pengar tillbaka på skatten före midsommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.