Alla partier bjuds in till energikommission

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Ibrahim Baylan (S) kommer att bjuda in alla riksdagspartier till den utlovade energikommissionen i början av nästa år.

 I veckan träffar han ett 40-tal aktörer från forskarvärlden, näringslivet och miljörörelsen för att få deras syn på vad en kommission ska leda fram till. Nu ska han skriva direktiv och hitta en ordförande för kommissionen.

Allianspartierna har krävt att deras energiöverenskommelse, som riksdagen beslutade om 2010, ska ligga till grund för samtalen. Den tillåter att kärnkraftreaktorer ersätts med nya.

Nya energiöverenskommelsen

Inte bara kärnkraft

Regeringens ingång är överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Där sägs att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering.

– Det får inte bli en ja- eller nej-kommission om kärnkraft, säger Baylan till TT.

– Jag vill inte göra det till huvudfråga. Det finns så många andra stora utmaningar.

Direktiven är inte skrivna ännu, men Baylan vill inte ha något ”diskussionsförbud”. Han är fullt medveten om att de åtta riksdagspartierna har olika ingångsvärden.

– Vi går inte in med något ultimativt och vi har full respekt för att andra partier har andra uppfattningar, säger han.

– Kommissionen kommer att diskutera vilka frågor den vill. Men alla måste vara inställda på att hitta en lösning. Jag tror inte att det är till gagn för Sverige att fortsätta i varsin skyttegrav och säga att vi har rätt och ni har fel.

Effektfrågor viktiga

Ibrahim Baylan konstaterar att den politiska debatten väldigt mycket kretsar kring produktionen av energi, i synnerhet kärnkraft, medan de olika aktörer han träffat fokuserar mer på effektfrågor, hur näten ska klara av att det blir allt mer förnybart i systemen, energi som är mer beroende av väder och vind och produceras mer småskaligt.

– Så till vida har Folkpartiledaren Jan Björklund korrekt beskrivit att det uppstår effektproblem när man går över från kärnkraft, som är reglerbar på ett annat sätt än till exempel vind- och solenergi.

Den typen av strukturfrågor tror Baylan kan bli väl så svåra att lösa för kommissionen, som frågan om kärnkraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya energiöverenskommelsen

Mer i ämnet