Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg ställs in i sommar Foto: Alice Edenhed/SVT / Johan Nilsson/TT

Alla SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg ställs in i sommar

Uppdaterad
Publicerad

SJ ställer in all tågtrafik mellan Skåne och Göteborg under sommaren 2023. Nu varnar Öresundstågen för att överlåta all trafik på dem.

– Det är inte bra att en av operatörerna inte kommer att köra, säger Öresundstågens vd.

Det är den så kallade Västkustbanan som kommer att vara ur bruk och beslutet innebär att sju SJ-avgångar ställs in varje dag mellan Köpenhamn och Göteborg, i båda riktningar.

När SJ ställer in sina avgångar hamnar resenärernas öden i knät den andra operatören på sträckan, Öresundstågen.

– Sommaren är generellt väldigt tuff på Västkustbanan. Vi kommer att planera med all den kapacitet vi har. Då är det inte bra att en av operatörerna inte kommer att köra, säger Öresundstågens vd, Jarl Samuelsson till Sydsvenskan.

SJ: ”Det brukar lösa sig”

SJ uppger att det är lokförarbrist i kombination med ett banarbete som gör att bolaget valt att inte köra på Västkustbanan under sommaren. Banarbetet i fråga är en del av bygget av Västlänken under Göteborg.

– Vi vill aldrig behöva ställa in trafik men det är viktigt att de här banarbetena kan genomföras, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

SJ hänvisar de som vill resa mellan Skåne och Göteborg i sommar till Öresundstågen, och säger att inställda tåg får mindre påverkan på Västkustbanan än på andra ställen.

– Vi utför ibland sådan här samverkan med andra tågoperatörer, det brukar lösa sig. Just att Öresundstågen också trafikerar den sträckan gör att det blir mindre påverkan på resenärerna att ställa in där, snarare än någonstans där bara SJ kör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.