Elisabeth Svantesson och Fredrik Reinfeldt (M) Foto: TT

Alla vill höja a-kassan – utom M

Uppdaterad
Publicerad

A-kassan ser ut att bli en av de heta sakfrågorna inför valet i höst. Ersättningsnivån har legat still under hela regeringsperioden, och nu är det bara Moderaterna som inte vill höja den.

När alliansregeringen tillträdde skulle arbetslinjen gälla. Det skulle bli mer lönsamt att jobba, och det skulle bli färre bidrag. Bland annat så sänktes a-kassetaket från 740 till 680 kronor per dag, och där ligger det kvar sedan dess.

Samtidigt höjdes a-kasseavgiften kraftigt, med flera hundralappar för vissa yrkesgrupper. Detta ledde till en flykt från a-kassan. Men trots att man senare har backat, och har sänkt avgiften igen, så är det i dag bara sju av tio personer inom arbetskraften som är med i a-kassan.

Val 2014

”Fler behöver vara med”

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson hoppas att fler ska gå med igen.

– Jag har som arbetsmarknadsminister sett till att a-kasseavgiften har sänkts, för jag tror att fler behöver vara med, säger Elisabeth Svantesson till SVT.

Det verkar finnas en ganska bred enighet bland partierna om att fler bör vara med i a-kassan för att det ska fungera bra i framtiden. Men samtidigt verkar det också finnas en ganska bred enighet bland nästan alla partier om att a-kasseersättningen också bör höjas.

Bara Moderaterna säger nej

I själva verket är det bara Moderaterna som inte säger att de vill höja ersättningen.

– I dag är inte den frågan aktuell, utan vi fortsätter med reformer som gör att jobben blir fler, vi satsar på utbildning och förbättrar matchningen. Det är den största utmaningen jag ser på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson.

I sammanhanget kan nämnas att de övriga partierna inom alliansen är med på en budget för nästa år där a-kassetaket ligger fast, trots att deras partier egentligen vill höja taket. Frågan är ändå nu hur mycket a-kassetaket kommer att höjas om de rödgröna tar makten.

Oklart svar från Socialdemokraterna

I höstas lade Socialdemokraterna en budget som innebar att taket höjs från 680 till 910 kronor per dag redan från den första januari 2015. I dag får vi däremot inget exakt besked om hur snabbt det kommer att gå.

– Vi har i många år sagt i riksdagen att vi vill höja a-kassan. Det är självklart att detta också kommer att stå i vårt valmanifest, säger Magdalena Andersson, som är Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, till SVT.

Men höjer ni redan 2015 till 910 kronor?

– Självklart kommer vi så att säga höja a-kassan, så snart det bara går om vi kommer i regeringsställning. Första januari 2015 tycker jag låter som ett väldigt bra datum, säger Magdalena Andersson.

Men om höjningen redan då når upp till 910 kronor vill Magdalena Andersson ännu inte ge något besked om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet