A-kassans värde har minskat med tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2001 har a-kassetaket stått helt stilla samtidigt som löner och priser stadigt har gått upp. En rapport från TCO visar att arbetslösas ersättning är värd flera tusen mindre i dag än för 13 år sedan.

2001 låg taket i a-kassan på 18.700 kronor i månaden. En arbetslös fick då ut 80 procent av det beloppet, alltså 14.960 kronor i månaden före skatt. I dag, 13 år senare, ligger taket i a-kassan kvar på samma nivå, något som fått stora konsekvenser för dem som blir arbetslösa.

Enligt TCO:s rapport som presenteras i dag har värdet på a-kassan för en ensamstående som blir arbetslös minskat 3.700 kronor i månaden jämfört med en som blev arbetslös 2001. För en ensamstående förälder är skillnaden ännu större, här ligger tappet på 5.300 kronor i månaden, och om båda föräldrarna i en två barnsfamilj förlorar jobbet, ja då har familjen förlorat motsvarande 7.240 kronor i månaden enligt TCO:s rapport.

Fokus arbete

”Oacceptabelt dåligt”

Enligt TCO:s rapport klarar många arbetslösa inte längre av de nödvändiga utgifterna enligt Konsumentverkets norm.

– Det är oacceptabelt att vi låtit vår arbetslöshetsförsäkring bli så dålig, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark. Dels handlar det om löntagarnas trygghet, men det handlar också om omställningsförmågan, att man ska våga ta ett nytt jobb. Den låga ersättningen är inte bara problematisk för den enskilde, utan för hela samhällsekonomin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet