De ska styra Karlstad: Niklas Wikström (L), Frida Pettersson (C), Per-Samuel Nisser (M), Monika Bubbholz (MP) och Erik Nilsson (KD).

Alliansen + MP fortsätter styra Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Karlstad kommun kommer att styras av en blå-grön konstellation även den kommande mandatperioden.

– Vi vill hitta breda lösningar i politiken, det gynnar Karlstad, säger Per-Samuel Nisser (M).

Alliansen och Miljöpartiet förklarade vid en presskonferens under fredagen att man är överens om att fortsätta samarbetet.

Under mötet förklarade man hur man vill utveckla Karlstad under de kommande fyra åren.

Val 2018 – #dinröst

– Vi behöver utveckla Karlstad på ett hållbart sätt. Vi behöver bygga fler lägenheter, säger Monika Bubholz (MP).

– Vi ska ha en tillväxt i Karlstad men då ska alla med. Vi ska bland annat ha ett Kronoparkens hus och stärka kulturskolan i de områden för det behövs, säger Niklas Wikström (L).

På presskonferensen representerades partierna av de nya kommunalråden.

– Det är vi fem som kommer bli kommunalråd plus en till moderat på halvtid. Det är inte klart än vem, säger Per-Samuel Nisser.

S och MP

Den 20 september var Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att samarbeta. De hoppades även på att få med sig fler partier.

– Den koalition vi samarbetat i med Alliansen har fungerat bra, men efter valet ser vi inte att det går att skapa en majoritet med den sidan. Kommunen behöver styras och det krävs en säker majoritet. Då behöver vi samarbeta med ett större parti, sa Per-Inge Lidén (MP) då till SVT.

”Har provat”

Men nu har alltså Miljöpartiet vänt och gått tillbaka till Alliansen.

Miljöpartiets kommunalråd Per-Inge Lidén kommenterar valet att följa Alliansen till NWT.

– Vi gillar inte blockpolitik utan är ett grönt parti som inte är varken höger eller vänster. Nu har vi provat för att se om det gick att forma något kring oss och Socialdemokraterna. Vi fick inte ihop någon majoritet så vi delade på oss och provade var för sig. Vi hittade vägar fram med allianspartierna, säger Per-Inge Lidén (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet