Alliansen på besök i Engelska skolan i Uppsala 17 januari 2017. Foto: TT/Noella Johansson

Alliansen – från enighet till splittring

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med Alliansen efter Moderaternas helomvändning i frågan om att samarbeta med Sverigedemokraterna? – I dag existerar inte Alliansen så som vi har lärt känna den, säger Torbjörn Nilsson, politisk reporter på Expressen, till Agenda.

När de fyra borgerliga partierna i riksdagen gjorde gemensam sak inför valet 2006, var Alliansen en framgångssaga. Den fortsatte även under valet 2010.

”Inget gemensamt svar”

– Alliansen bildades för att det var enda sättet för borgerliga partier att ta makten i Sverige. Det man behövde göra var att komma överens om hur man skulle regera, vilka man skulle vara och på vilket program. På alla de punkterna finns i dag inget gemensamt svar. Och därmed existerar heller ingen Allians så som vi har lärt känna den de senaste tolv åren, säger Torbjörn Nilsson, politisk reporter på Expressen.

Agenda

Ewa Stenberg, politisk kommentator på Dagens Nyheter, säger att förutsättningen för Alliansen att kunna bildas var att Moderaterna rörde sig mot mitten.

”M går längre och längre åt höger”

– Det som händer nu är att Moderaterna går längre och längre åt höger, i riktning mot en hårdare invandringspolitik och kriminalpolitik, och ett hårdare tonläge i det politiska samtalet, bort från mitten. Frågan är hur långt de kan gå innan Alliansen spricker, säger hon.

Hon säger också att Centerpartiet måste välja.

– Går det inte att få tillräckligt stort stöd för Alliansen så får de antingen välja Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna om de vill ha genomslag för sin politik.

C som vågmästarparti?

Och Torbjörn Nilsson säger att om Annie Lööf inte väljer, så kvarstår möjligen en vågmästarposition i riksdagen.

– Inte att kunna vara del av ett regeringsunderlag. Det är så verkligheten ser ut i dag.

Reportage i Agenda söndag 29 januari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet