Alliansens partiledare, Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) på dagens presskonferens. Foto: TT

Alliansen håller pressträff med fokus på jobb

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny anställningsform, skräddarsydd för nyanlända och för personer utan gymnasieexamen, var dagens nyhet när Alliansen kallade till presskonferens. Den gemensamma reformen, som de kallar för inträdesjobb, ska kunna resultera i 25.000-40.000 nya jobb. 

Allianspartierna kallade i dag till presskonferens för att presentera ett förslag på en ny anställningsform. De tror att den kan vara lösningen på de stora arbetsklyftor som finns på arbetsmarknaden. Den nya anställningsformen ska heta inträdesjobb och riktar sig till nyanlända och till personer som inte har en gymnasieexamen.  

– Sverige har haft en låg tröskel att komma in i landet men en hög tröskel att komma in på arbetsmarknaden. Detta har skapat stora klyftor. Därför är detta nödvändigt, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund. 

– Sveriges stora problem och största problem är skillnaden mellan de som har jobb och de som inte har jobb – tudelningen på arbetsmarknaden, sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i början av pressträffen.

Får 70 procent av lönen

De som ska kunna anställas med den nya anställningsformen är unga under 23 år som saknar gymnasieexamen, samt nyanlända under deras fem första år i Sverige.  

För att göra dessa personer mer attraktiva för arbetsgivare föreslås att arbetsgivaravgiften slopas under de tre första åren, samt att lönen ska minskas till 70 procent av den rådande ingångslönen i den aktuella branschen.  

– Resterande 30 procent av tiden ska gå till att lära sig jobbet på jobbet, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. 

Man får ha den nya anställningsformen i max tre år och efter den där perioden innefattas man av Lagen om anställningsskydd, LAS.

Kostar nästan 2 miljarder varje år

Kostnaden för den nya reformen beräknas till 1,8 miljarder kronor per år. 

– Ja, men i dag är det nästan 50 miljarder som går till bidrag, säger Moderaternas Anna Kinberg Batra till SVT. 

Alliansen hoppas att den här nya anställningsformen ska skapa tusentals jobb som inte finns i dag, och drar paralleller till införande av RUT-avdraget. Skillnaden från tidigare, liknande, reformförslag är att det nu ska bli mindre krångligt för en arbetsgivare att anställa personer. 

– Det här handlar om riktiga jobb och inte subventionerade anställningar, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer