Alliansen hotar att utebli från möte om MP är med

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ha med Miljöpartiet i riksdagens pensionsgrupp. Men det motsätter sig alliansen med motiveringen att MP inte tror på ekonomisk tillväxt, vill att vi ska arbeta mindre samt kräver höjd sjukersättning.

Partiet är därför inte moget att ta ansvar för framtida pensioner, skriver allianspartiernas gruppledare på Dagens Nyheters debattsida.

– En förutsättning för att vi ska ha mötet i morgon är att Miljöpartiet inte medverkar, säger Mats Persson, Folkpartiets nyutnämnde företrädare i pensionsarbetsgruppen.

Han motiverar det med att det är fem partier som står bakom pensionsöverenskommelsen: de fyra allianspartierna och Socialdemokraterna. Att Socialdemokraterna bjudit in Miljöpartiet till mötet utan att fråga de andra partierna i förhand upprör honom.

–Det kan inte Socialdemokraterna ensidigt bestämma, det vänder jag mig mycket starkt emot, säger Persson.

Höjd pensionsålder en viktig fråga

Gruppledarna anser också att tidpunkten för att bjuda in Miljöpartiet är illa vald då en av de viktigaste frågorna handlar om möjligheten att jobba längre samt höjd pensionsålder.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Tomas Eneroth, säger att det är naturligt att Miljöpartiet ska vara företrätt i gruppen eftersom MP, hävdar han, förklarat sig stå fullt ut bakom pensionsöverenskommelsen. Dessutom ingår MP i regeringen.

– Regeringen bereder gruppens arbete och då är det naturligt att de är med, säger Eneroth.

Han anser att de borgerliga partierna rimligen borde vara glada över att överenskommelsen om pensionerna backas upp av ytterligare ett parti.

”Barnsligt uttalande”

Han förstår inte riktigt den borgerliga reaktionen, säger han. Inte heller hotet om att inte delta i mötet om MP är med.

–Det är väl ett relativt barnsligt uttalande. Det förvånar mig, det här handlar om ansvar för landets pensioner och pensionssystem. Då måste man jobba lite mer konstruktivt än att springa från möten, säger Eneroth.

–Det ansvaret förväntar jag mig att de borgerliga partierna tar. Jag har arbetat konstruktivt i pensionsarbetsgruppen också under borgerliga regeringar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer