Emma Henriksson (KD), Julia Kronlid (SD) och Maria Arnholm (L). Foto: TT

Alliansen och SD kritiska mot förslagen

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att utöka månaderna som inte får överlåtas av föräldrarna i föräldraförsäkringen till fem har inget stöd i riksdagen.

Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej.

I dag överlämnades utredningen om en mer modern föräldraförsäkring till socialminister Annika Strandhäll (S).

Ett av förslagen handlade om att utöka antalet månader som reserverats för vardera förälder, från tre till fem. Men det står redan klart att just det förlaget inte kommer nå en majoritet i riksdagen.

M: ”Hitta sätt för familjer att göra egna jämnställda val”

Moderaterna säger att man är positiva till de delar i utredningen som handlar om att ge större flexibilitet till föräldrarna men är kritiska till fler öronmärkta månader.

– Vi tror på att hitta sätt för familjer att göra egna jämnställda val istället för kvotering. Jag kan inte se framför mig att vi i Moderaterna skulle rösta för ett sådant förslag, säger Johan Forssell (M) till SVT Nyheter.

KD: ”Finns begränsningar i flexibiliteten”

Kristdemokraterna anser att förslaget begränsar föräldrarnas handlingsutrymmen.

– Vi vill öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop. Problemet är att det finns begränsningar i flexibiliteten i dag som drabbar papporna, som påverkar deras möjligheter att ta ut dagar på samma flexibla sätt som mammorna, säger partiets talesperson Emma Henriksson till TT.

C: ”Vi vill helst att man inte öronmärker alls”

Även Centerpartiet reagerar mot att fler månader ska öronmärkas i föräldraförsäkringen.

– Det är väldigt mycket att gå från nuvarande tre månader till fem månader. Det är ju förskräckligt. Vi vill ju helst att man inte öronmärker alls, även om vi inte tänker riva upp de tre månader som är i dag om vi skulle komma till makten, men att gå till fem månader är ju otroligt, säger partiets talesperson Solveig Zander till TT.

– Det ökar ju inte jämställdheten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut, säger Zander, som inte tror att det finns någon majoritet för förslaget i riksdagen.

L: ”Föreslår en helt ny modell”

Liberalerna, som drev på för införandet av de så kallade pappamånaderna, vill inte heller utöka dem till fem månader.

– Vi har varit pådrivande för en jämställd föräldraförsäkring och införande av de tre månaderna, men vi konstaterade på vårt senaste landsmöte att det går för långsamt. Vi föreslår därför en helt ny modell, där man får 100 procent i ersättning under ett år och då ska det vara uttaget innan barnet fyller två år. Allt ska vara uttaget innan sju år, säger partisekreteraren Maria Arnholm (L) till TT.

SD: ”Inte barnets bästa i fokus”

Även Sverigedemokraterna gör tummen ned för fler reserverade månader i föräldraförsäkringen.

– Vi är inte alls förtjusta i det, vi är ju även emot de nuvarande tre månaderna och det här är ju ännu värre. Jag skulle säga att det är totalt verklighetsfrånvänt, säger partiets talesperson Julia Kronlid (SD).

– Det är framför allt inte med barnets bästa i fokus. Jag har ju själv varit hemma med tre barn och det kan ju se väldigt olika ut. För en del funkar det, för andra funkar det inte alls. Det är ju till exempel väldigt olika hur mycket barnet ammar vid sju månader, säger hon.

V: ”Bättre än inget alls”

Men alla oppositionspartier är inte kritiska mot fler öronmärkta månader. Vänsterpartiet ser positivt på förslaget att fler månader inte får överlåtas.

– Att öronmärka ytterligare två månader är bättre än inget alls. Men vi ser helst en helt individualiserad föräldraförsäkring, säger Vänsterpartiets feministiska talesperson Rosanna Dinamarca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.