Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Alliansen vill släppa in SD på ordförandeposter i utskotten

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen öppnar för att Sverigedemokraterna ska kunna besätta några av de viktiga posterna som utskottsordförande i riksdagen efter höstens val, uppger källor för SVT. Enligt SVT:s Mats Knutson kan det ses som ett sätt att bryta partiets isolering.
– Räkna med att det blir debatt om det här, säger han.

Utskotten är centrala i riksdagens arbete – det är där som politik och lagförslag behandlas innan omröstning sker i riksdagen.

Sverigedemokraterna, som enligt flera opinionsmätningar nu har ett väljarstöd på över 20 procent, har hittills varit utestängda från posterna som ordförande i utskotten.

Nu öppnar Alliansen för att även SD ska få ta plats som utskottsordförande. Alliansen har tidigare även gett besked om att man lanserar en egen talmanskandidat oavsett valresultat.

– Båda dessa besked från Alliansen är viktiga och kan tolkas som en öppning gentemot Sverigedemokraterna, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

”Stor framgång för Jimmie Åkesson”

Hittills har posterna som ordförande och vice ordförande fördelats inom de traditionella blocken. Det nya förslaget från Alliansen innebär att posterna som utskottsordförande i stället ska fördelas proportionellt efter mandatfördelningen i riksdagen.

– För Jimmie Åkesson skulle det vara en stor framgång om detta förslag går igenom. Hans ambition är att normalisera bilden av Sverigedemokraterna och göra det till ett parti bland andra. Det här skulle kunna vara ett viktigt led i den ambitionen, säger Mats Knutson.

”Finns goda skäl för båda sidor att slåss om talmansposten”

Samtidigt planerar alltså Alliansen att lansera en egen talmanskandidat efter valet i september. Tidigare har praxis varit att det största partiet i det vinnande blocket utser talman.

– Det finns goda skäl för båda sidor att slåss för att få besätta talmansposten. Att Alliansen samtidigt erbjuder Sverigedemokraterna poster som utskottsordförande ska ses som ett sätt att sockra budet. I utbyte mot stöd för en moderat talman kommer SD att kunna få tunga uppdrag i riksdagen, säger Mats Knutson.

Enligt Mats Knutson kan Alliansens förslag ses som ett sätt att bryta Sverigedemokraternas isolering i riksdagen.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s valkompass här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.