KD backar 0,2 procentenheter jämfört med förra mätningen (från november 2017). Foto: TT

KD under riksdagsspärren

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna backar till 2,9 procent och skulle därmed åka ur riksdagen, om det var val i dag. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Även Miljöpartiet och Liberalerna ligger nära riksdagsspärren.

För att komma in i Sveriges riksdag är huvudregeln att det krävs 4 procent av väljarnas röster. SCB:s sista stora partisympatiundersökning, som publicerades i dag, visar att ett parti ligger under riksdagsspärren och två strax över.

KD backar 0,2 procentenheter jämfört med förra mätningen (från november 2017) och får 2,9 procent av rösterna, enligt SCB:s undersökningen.

Jämfört med valresultatet 2014 har KD backat 1,7 procentenheter.

– Min spontana reaktionen är att det är en liten förvåning. Andra mätningar visar en helt annan riktning. Men jag skulle ljuga om jag inte säger att man blir lite besviken, säger KD:s biträdande partisekreterare Peter Kullgren.

L och MP över 4-procents spärren

Liberalerna ökar 0,2 procentenheter jämfört med förra mätningen och ligger just nu på 4,4 procent.

Jämför man SCB:s siffror i dag med valresultatet 2014 har L backat 1,0 procentenhet.

Miljöpartiet ökar 0,5 procentenheter jämfört med förra mätningen klättrar därmed över riksdagsspärren. Partiet får 4,3 procent av rösterna, enligt undersökningen.

- Det är ett kvitto på att dels att fler tycker att miljö- och klimatfrågan är viktig. Det är en vändning. Jag tror det blivit tydligt att vi har haft betydelse i regeringssamarbetet, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet.

Jämför man SCB:s siffror i dag med valresultatet 2014 har MP backat 2,6 procentenheter.

Vänsterpartiet ökar med 0,4 procentenheter jämfört med förra mätningen och ligger just nu på 7,4 procent.

-Jag ser att det är en kraftig ökning sedan valet 2014. Om man tittar på opinionsmätningarna så ökar vi i samtliga, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för Vänsterpartiet.

Hade ni hoppats på en större ökning med tanke på hur mycket Socialdemokraterna har backat?

– Vi bedriver vår egen valrörelse och vad jag ser är att vi går fram i samtliga opinionsmätningar, säger Hanna Gedin.

Fotnot: Ett parti som får minst 12 procent av rösterna i en valkrets får vara med och dela på mandaten i den valkretsen och kan alltså få vissa riksdagsplatser även om partiet får under 4 procent av väljarnas röster totalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.