Moderaternas Elisabeth Svantesson och Liberalernas Jan Björklund kritiserar skattehöjningen. Foto: TT

Alliansen sågar skattehöjningen: ”Precis så dumt som det låter”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens höjning av skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar sågas nu av flera företrädare för Alliansen.”Att beskatta människors sparande ännu hårdare är precis så dumt som det låter”, skriver Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Skattehöjningen infördes i regeringens höstbudget efter förhandlingar med Vänsterpartiet, som menar att höjningen har en positiv effekt på jämlikheten.

”Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män” skriver Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Höjd kapitalskatt i budgeten efter V-krav

”Fortsätter beskattningsjakten på dygderna”

Nu kritiserar flera av Alliansens partiföreträdare beslutet på Twitter.

Foto: Skärmdump Twitter

”Att beskatta människors sparande ännu hårdare är precis så dumt som det låter”, skriver Elisabeth Svantesson, arbetsmarknads-, integrations-, och jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: Skärmdump Twitter

”Högre skatt på sparande. Konstigt när vi vill att folk ska spara mer och låna mindre”, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Foto: Skärmdump Twitter

”Regeringen fortsätter beskattningsjakten på dygderna: först höjd skatt på givmildhet, sedan arbete och nu sparande”, skriver Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.