Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) viskar till varandra på SVT:s valvaka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Här är Alliansens motbud – C och L erbjuds möjlighet att agera helt fritt i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Utöver den blocköverskridande uppgörelse som finns mellan C, L, MP och S – finns också ett nytt förslag på överenskommelse mellan Alliansens partiledare. Centerpartiet och Liberalerna har ännu inte fattat formellt beslut om vilken uppgörelse de ska acceptera, även om Annie Lööf meddelat att C-ledningen rekommenderar att acceptera S/MP-uppgörelsen.Här är det vi vet om M/KD-motbudet.

Redan förra helgen fanns det enighet kring huvuddragen för förslaget, men det var först under torsdagen som det faktiska innehållet stod klart, enligt uppgifter till SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– I förslaget beskrivs hur Allianspartierna ska förhålla sig till varandra om M/KD får bilda regering. C och L erbjuds möjlighet att agera helt fritt i riksdagen, det vill säga lägga egna budgetar och vara i opposition, men är – när de vill – välkomna in i ett budgetsamarbete, säger Elisabeth Marmorstein.

I stora långsiktiga frågor ska M/KD-regeringen söka breda överenskommelser i riksdagen, i första hand med C och L men även med S och MP.

Regeringen ska inte samarbeta eller förhandla med SD.

En M/KD-regering ska också vara bunden av tidigare överenskommelser mellan Alliansens partier, och C och L har en ständig möjlighet att förhandla med den M-ledda regeringen om nya uppgörelser.

Avgörs i helgen

Grunden för överenskommelsen är moderatledaren Ulf Kristerssons senaste bud från slutet av november.

Enligt uppgift till SVT Nyheter har både Jan Björklund och Annie Lööf signalerat att de är nöjda med överenskommelsen och att det inte går att komma längre. Men på fredagen gav Annie Lööf besked om att Centerpartiets ledning kommer att rekommendera till resten av partiet att släppa igenom Stefan Löfven och vara ett ”liberalt oppositionsparti” till en S/MP-regering.

Det slutgiltiga beslutet från C kommer på lördagen. Liberalerna kommer att mötas under helgen för omröstning på söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.