Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet, blir Alliansens kandidat till posten som riksdagens talman. Foto: Christine Olsson, TT

Alliansen föreslår Andreas Norlén till talmansposten

Publicerad

De fyra allianspartierna har enats om att föreslå moderaten Andreas Norlén som gemensam kandidat till posten som riksdagens talman. En konsekvens blir att man låter SD:s Björn Söder vara kvar som andre vice talman.

Måndagens viktiga talmansval närmar sig, och bland riksdagspartierna råder febril aktivitet för att vaska fram kandidater till det viktiga ämbetet.

Vid dagens presskonferens stod det klart att de fyra allianspartierna enats om att föreslå Andreas Norlén (M) till jobbet.

12 år i riksdagen

– Han har varit riksdagsledamot sedan 2006 och har ett brett förtroende, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Norlén, född 1973, är doktor i juridik och ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Alliansen motiverar sitt val med att Norlén som KU:s ordförande ”visat prov på en stor förmåga att nå breda överenskommelser och samsyn över partigränserna.”

Behåller praxis

Vid presskonferensen framkom också att Alliansen är eniga om att Sverigedemokraterna inte ska släppas fram till några ledande poster i riksdagens utskott.

Man håller även fast vid principen att posterna som vice talmän ska fördelas efter partiernas väljarstöd. Det innebär att man kommer släppa fram Sverigedemokraternas Björn Söder till jobbet som andre vice talman, även om man uppmanar sina ledamöter att lägga ned sin röster i frågan.

Samtidigt bryter nomineringen av Norlén mot samma princip – att en ledamot från det största partiet (vilket är Socialdemokraterna) ska vara talman.

– Alliansen är det tydligaste regeringsbildande alternativet just nu och därför är det också naturligt att vi gör anspråk på talmansposten, säger Tobias Billström (M).

Eftersom valet av talman blivit nära sammankopplat med vem som ska kunna bilda regering, så styrs processen till stor del av taktik och försök att splittra det motsatta blocket.

Rävspel

Socialdemokraterna har tidigare ”sträckt ut handen” och sagt att de vill enas med de borgerliga om vem som ska utses till talman. Nu när detta inte sker kommer S nominera en motkandidat inför valet på måndag.

Partiet har kallat till presskonferens klockan 15 och enligt uppgifter till Sveriges Radios ekoredaktion har man redan bestämt att föreslå riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) till jobbet.

Fakta: Andreas Norlén

Visa
  • Andreas Norlén är född 1973 och bor i Norrköping
  • Han är gift och har ett barn.
  • Blev 2004 juris doktor vid Linköpings universitet
  • 2006 blev han riksdagsledamot för Östergötlands län
  • 2006–2009 Ledamot, riksdagens civilutskott
  • 2009–2014 Ledamot, riksdagens konstitutionsutskott
  • 2014–2018 Ordförande, riksdagens konstitutionsutskott

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet