Enligt uppgift till SVT Nyheter har även Socialdemokraterna visat sig beredda att göra vissa nya eftergifter i sina förhandlingar med mittenpartierna. Foto: TT

Allianspartier vill få till klausul som blockerar SD

Uppdaterad
Publicerad

Inom Alliansen pågår just nu förhandlingar för att få till en klausul, med syfte att begränsa SD:s inflytande. Detta enligt information till Ekot, som även bekräftas av källor till SVT. Även Socialdemokraterna är, enligt uppgifter, beredda att göra vissa nya eftergifter i förhandlingarna.

Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister, med motiveringen att en moderatledd regering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna – trots Kristerssons uttalanden om att samarbete eller förhandlingar med SD inte är aktuellt.

Jobbar på dokument

Nu jobbar man inom Alliansen för att få fram en så kallad ”anti SD-klausul”, skriver Ekot. Enligt källor till SVT är det Moderaterna som tillsammans med Kristdemokraterna satt sig ner för att arbeta fram ett dokument som slår fast hur SD:s politiska inflytande ska begränsas, med förhoppningen att locka till sig Centerpartiet och Liberalernas stöd.

Åkessons reaktion: Släpper inte fram Kristersson

Nu svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson på uppgifterna i ett inlägg på facebook. Han uppger att det naturligtvis inte är ”rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå.”

Han skriver vidare att även om SD är öppna för förhandlingar och kompromisser är huvudfokuset ”att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande.”

Nya uppgifter: Även S beredda att göra eftergifter

Enligt uppgift till SVT Nyheter har även Socialdemokraterna visat sig beredda att göra vissa nya eftergifter i sina förhandlingar med mittenpartierna de senaste dagarna.

På måndag presenterar riksdagens talman en statsministerkandidat och på onsdag nästa vecka ska det hållas ännu en omröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.