Allmänna råden skärps i ytterligare två regioner

Publicerad

Över 6000 personer har nu dött i Sverige till följd av covid-19 och antalet insjuknade ökar lavinartat. Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat att skärpa de allmänna råden i Södermanland och Kronobergs län.

– Situationen är mycket allvarlig, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Antalet insjuknade i covid-19 ökar kraftigt i hela världen och även i Sverige stiger siffrorna drastiskt. På torsdagen rapporterades 4034 nya fall av bekräftat smittade under det senaste dygnet. Samtidigt har 6002 personer nu rapporterats avlidna i Sverige till följd av pandemin.

På flera håll i landet har lokala råd införts regionalt för att stävja lokal smittspridning och på torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att ytterligare två regioner, Södermanland och Konrobergs län, nu omfattas av de skärpta rekommendationerna.

– De lokala allmänna råd som är beslutade innebär att man i dessa regioner och län ska avstå att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök kan göras i butiker och köpcentrum, men ska göras under säkra förhållanden, säger Karin Tegmark Wisell.

Råden kan förlängas

De skärpta råden kommer efter att situationen försvårats betydligt i de båda i länen och kommer att gälla till och med 26 november, men kan komma att förlängas.

Boende i regionerna avråds därmed från och med idag från all fysisk kontakt med personer som inte ingår i hushållet.

Alla uppmanas även att hålla minst 1,5 meters avstånd både på arbetsplatsen och fritiden, samt att så långt som möjligt ha digital kontakt vid arbete och studier.

Barn undantagna

Undantag kan göras för barn i hushållet eller familjen samt en eller två vänner för ensamstående. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas dock inte.

Även cuper, matcher och tävlingar avråds. Det gäller dock inte idrottsträningar och tävlingar för barn och unga födda 2005 eller senare, enligt Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt uppmanas arbetsgivare att se till att anställda kan arbeta hemifrån i så hög utsträckning som möjligt.

– Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att exempelvis minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, säger Karin Tegmark Wisell.

Följ råden

Hon manar samtidigt alla i hela landet att följa de allmänna råden för att bromsa smittpsirdningen.

– Situationen är mycket allvarlig, säger hon.

– Klarar vi inte av att hålla nere på kontakterna och klarar vi inte av att förhålla oss till rekommendationerna kommer vi inte kunna hålla nere den kraftiga ökningen vi ser i många regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.