Covid-19-fall rapporterat i Region Stockholm uppdelat på åldersgrupp per vecka (vecka 40-vecka 44). De olika färgerna visar veckonummer. Foto: Region Stockholm

Unga är största gruppen smittade

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan slogs rekord i Stockholm i nya bekräftade fall av covid-19. Den stora majoriteten av de fallen är 20-59 år och den enskilt största gruppen är de i tjugoårsåldern.

Förra veckan bekräftades över 6 000 fall i Stockholms län av covid-19, en fördubbling mot veckan innan. Om man ser till åldersfördelningen bland de smittade så var de flest i de yngre grupperna, enligt statistik från Region Stockholm.

Av fallen under vecka 44 var cirka 1 400 i åldern 20-29 år och nästan lika många  i gruppen 30-39.

Corona i Stockholm

Många 40- och 50-plussare smittade

40-plussare stod för drygt 1 000 av fallen medan drygt 800 i 50-årsåldern drabbades. Det var bara 260 personer över 70 år som bekräftades smittade. Det är alltså framför allt de i arbetsför ålder som drabbats.

Även veckan innan, vecka 43, var de största grupperna som bekräftades smitta 20-39 år gamla, men det var inte nästan ingen skillnad på de i 20-årsåldern och de i 30-årsåldern. De tre veckorna innan dess är det ännu mindre skillnad med en ganska jämn fördelning i åldrarna 20-59.

Kvinnor oftare sjuka – fler män dör

Om man ser till hela pandemin, sedan den startade, i Stockholms län, så är det fler kvinnor som smittats men det är fler män som avlidit. Nästan 2 500 personer har avlidit med covid-19 i länet och mer än hälften av dem är över 80 år. 33 personer under 50 har avlidit.

Även i Uppsala är de unga vuxna överrepresenterade. I videon nedan kan ni höra mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet