Allmänna värnplikten skrotas

Publicerad

Om ett år skrotas den allmänna värnplikten och ersätts med en frivillig grundläggande soldatutbildning. Det väntas riksdagen besluta om i dag.

Sverige har haft allmän värnplikt sedan 1901, men sedan några några år tillbaka har bara tolv procent av de försvarspliktiga gjort lumpen.

– Jag anser egentligen att alla ungdomar borde göra värnplikten för man växer så mycket som människa, får lära sig att ta ansvar och så. Men sedan om man tänker på försvarsmakten så tror jag att det blir högre kvalitet om man har anställda soldater, säger Ted, värnpliktig på Livgardet, till Rapport.

Rasmus Hellström, som också är värnpliktig på Livgardet, menar att det är bättre om de som är där, är det för att de vill vara där. -Det är roligare för oss som har valt det själva och sagt att vi vill göra lumpen.

Dagens riksdagsbeslut innebär att den allmänna värnplikten tas bort i fredstid. Från 1 juli 2010 ersätts den av en tre månader lång grundutbildning, som blir helt frivillig och öppen för alla oavsett kön.

Efter grundutbildningen ska man kunna söka sig vidare till officersutbildning, insatsförband eller hemvärnet.

Reporter: Sofia Bering
Webbearbetning: Maria Holmin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer