Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pensionsmyndigheten om kompensationen till sparare och pensionärer. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Pensionssparare som snuvats av Allra kan få tillbaka pengar i höst

Publicerad

De som pensionssparat i Allra kan få pengar tillbaka i höst. Det säger Pensionsmyndighetens seniora expert Anna Åkesson.

– Det är drygt 100 miljoner kronor som finns hos Pensionsmyndigheten som ska fördelas på över 130 000 sparare, säger hon i Rapport.

I fjol dömdes fondbolaget Allras vd och tre andra till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Sedan dess har Pensionsmyndigheten och Kronofogden arbetat för att få tillbaka pengarna som Allras kunder berövats, bland annat genom att utmäta de dömda chefernas sportbilar, båtar och andra lyxprodukter.

Hur mycket får spararna?

Nu har Kronofogden fått in drygt 100 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten får disponera, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Det har funnits olika tidsfrister, men nu har de fristerna löpt ut så nu kan vi påbörja arbetet att dela ut de här pengarna, säger Anna Åkesson till SVT.

Hur pengarna ska fördelas återstår att se.

– Det är ingen exakt vetenskap eftersom man kan ha haft innehav under olika perioder, säger Anna Åkesson.

Hon beskriver att beräkningarna blir ett omfattande arbete, men att de hoppas kunna betala ut pengarna under senhösten.

– Det kan skilja väldigt mycket från individ till individ. Någon kanske inte får någonting medan någon får ganska mycket.

Kräver SEB på 431 miljoner kronor

Men det kan komma mer pengar.

– Vi har även ställt krav mot förvarningsinstitut och revisionsbolag som vi också tycker haft ett ansvar, säger Anna Åkesson.

Det handlar om banken SEB, som Pensionsmyndigheten kräver på 431 miljoner kronor, och tre företag som skött revisionen i olika Allra-bolag.

– Det är alldeles för tidigt att säga vad de leder till.

Vad hände i pensionsbolaget Allra?

Allra polisanmäldes för sex år sedan av Pensionsmyndigheten. Enligtmyndighetens utredning hade bolaget ägnat sig åt stora internatransaktioner utan att kunna motivera hur det gagnat spararna. Iseptember förra året dömde Svea hovrätt fondbolaget Allras grundareoch vd Alexander Ernstberger till sex års fängelse för mutbrott ochgrov trolöshet mot huvudman. Två andra Allra-profiler dömdes tillfem års fängelse, en tredje till fyra års fängelse. Den fällandehovrättsdomen överklagades till Högsta domstolen, som inte gavprövningstillstånd.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.