Hör vad Ångeborna oroar sig för i sin kommu Foto: Anna Beijron SVT

Allt färre anmälningar om stölder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna av egendomsbrott som bilinbrott, stölder ur bilar, cykelstölder och inbrott minskar i både landet och länet. I vårt område minskar anmälningarna mer än rikssnittet. Polisen ser flera förklaringar till nedgången.

– Det är nog flera faktorer. Till exempel ökar bedrägeribrotten på nätet. Det är enklare att blåsa någon digitalt än att behöva bryta sig in i någons fastighet, säger Andreas Zehlander som är gruppchef hos polisen i Medelpad.

Medborgarna tar stort ansvar

Anmälningarna om inbrott i länet har minskat under åren. Med 19 procent om man jämför siffrorna från 2007 med fjolårets.  Det gäller såväl villainbrott som inbrott i fritidshus, källare och lägenheter.

Val 2018 Västernorrland
Andreas Zehlander, gruppchef hos polisen i Medelpad Foto: SVT

– Vi startar också nya grannsamverkansföreningar och jobbar aktivt med byavaktsföreningar. Vi aktiverar kanske medborgarna på ett annat sätt också, säger han.

Färre anmäler bilstölder

Totalt sett har anmälningarna om egendomsbrott i länet minskat med drygt 40 procent sedan 2005, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Störst är nedgången i Ånge kommun.

I länet anmäls också betydligt färre bilstölder och stölder från och ur bilar numera.

– Fordonen har ju blivit mer moderna och stöldsäkra. De är larmade och det finns kanske ingen bilstereo att stjäla eftersom den ofta är integrerad i panelen.

Ökad polisnärvaro

Han framhåller också att polisnärvaron i just Ånge kommun ökat den senaste tiden.

– I dag är vi nio poliser och en civilanställd. För några år sedan var vi väldigt få och personal från Sundsvall fick rotera här. Men i dag är det stabilt med folk som bor på orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet