Kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson (S) Foto: SVT

Kommunalrådet i Ånge: ”Vi har väldigt mycket grannsamverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Både polisen och kommunalrådet i Ånge är överens om att medborgarnas vaksamhet bidrar till att förebygga vissa typer av brott.

– Bara i vår lilla kommun är vi uppe i 33 grannsamverkansområden. Det har slagit igenom och man ringer och tipsar varandra och hjälps åt, menar kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) i Ånge.

Han berättar att grannar tipsar varandra och att människor ringer eller skriver på sociala medier. Han menar att det här slagit igenom på allvar de senaste åren och ser inte några direkta nackdelar.

– Det gör jag inte, så länge det används i gott syfte så är det bra om man är lite extra försiktig.

Betalar tillståndsavgift

Kommunen hjälper också till med vissa kostnader för att underlätta när det gäller grannsamverkansgrupper. I de fall det behövs bygglov för att sätta upp skyltar om Grannsamverkan, står Ånge kommun för vissa kostnader.

Foto: SVT

– Vi betalar de kostnaderna för själva tillståndet för skylten. Det tror jag vi är unik med men för oss kändes det väldigt naturligt.

Berömmer polisen

Han säger också att polisnärvaron i Ånge blivit bättre på senare tid.

– Jag tycker att det blivit mycket bättre. Man vill alltid ha fler poliser, men vi har fler här och dialogen med ledningen i Sundsvall har blivit mycket bättre.

Kritiskt på nätterna

Men han sticker inte under stol med att han önskar ännu större polisnärvaro i kommunen. På framför allt kvällar och nätter. 

–Man vill alltid ha fler poliser. Men jag har full respekt för att man inte kan ha polis dygnet runt, sju dagar i veckan. Det är också att kasta resurserna i sjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Ånge

Mer i ämnet