Ljungaverk är Ånge kommuns starkaste SD-fäste. Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Ljungaverk starkt SD-fäste

Uppdaterad
Publicerad

Nära trettio procent av väljarna i Ljungaverk i la sin röst på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, den högsta siffran av alla valdistrikten i Ånge kommun.

I Ånge kommun nådde Sverigedemokraterna höga siffror i valet.  Men det finns också tydliga mönster. Partiet når betydligt högre siffror i valet till riksdagen än i kommunvalet,  och desstom tycks geografin spela in – ju längre bort från centralorten, desto högre siffror.

I Ljungaverk, några mil väster om centralorten Ånge,  röstade nära trettio procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, högst i hela kommunen. 

Val 2018 – #dinröst

Utkanten

Enligt sverigedemokraten Stig Malmberg handlar det om känsla av utanförskap, att befinna sig i utkanten av kommunen:

Det finns en besvikelse över utvecklingen, menar han, och pekar på samhällsservice som försvinner.

– Vi är som starkast i just de här områdena, Ljungaverk, Torpshammar och Överturingen.

Fel uppfattning

Utanför lunchrestaurangen på Folkets Hus i Ljungaverk träffar vi Jimmy Lundgren. Han sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, det parti som styrt kommunen sedan den bildades 1971.

Lyssnar de etablerade partierna för dåligt på invånarna på platser som Ljungaverk, är det ett skäl till  att SD når så höga siffror?

– Jag har lite svårt att svara på det, jag tycker inte det själv, säger han och lägger till att många kanske har lite fel uppfattning om vad politiker i en kommun faktiskt kan göra.

– Att företag lägger ner och flyttar ut, vad kan vi som socialdemokratiska politiker egentligen göra åt det, frågar han retoriskt.

Även när det gäller valet till kommunfullmäktige röstade många i Ljungaverk på SD, 17,2 procent tyckte partiet var bästa val i kommunen, bland de högsta siffrorna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet