Olle och brodern Ville är båda två adopterade från Sydkorea. Pappa Magnus Ljungkvist minns med värme första resan dit : Vi visste vi skulle bli en familj, säger han. Foto: Alban Friberg SVT

Allt färre barn adopteras till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har de internationella adoptionerna till Sverige halverats. Orsakerna är både att färre barn finns tillgängliga för adoption, och att det är ett lägre tryck i Sverige att adoptera barn internationellt.

Arbete, förskola respektive sexårsverksamhet är över för dagen, och familjen Ljungkvist är på väg hem. De två pojkarna Olle och Ville är adopterade från Sydkorea. Första besöket i Sydkorea lever fortfarande kvar i minnet.

– Det var fantastiskt, vi visste att vi skulle bli en familj. Och efter den resan så betraktar vi oss som en svensk-koreansk familj, det hände någonting fundamentalt, säger Magnus Ljungkvist till SVT Nyheter.

Tar hand om sina barn

Längtan efter barn är stark hos många, även om man av olika skäl inte kan få barn på biologisk väg. Men trots det har antalet adoptioner från utlandet stadigt sjunkit i Sverige under de senaste 10 åren.

– Fler barn tas om hand i sina egna länder, och det ska man vara väldigt glad över. Det är också så att adoptioner i dag har blivit allt dyrare, säger Magnus Ljungkvist.

Nya behandlingar

Med färre tillgängliga barn, så har också en del ursprungsländer börjat ställa hårdare krav på de blivande adoptivföräldrarnas ålder. En annan faktor är att provrörsbefruktning, så kallad IVF, fungerar allt bättre. Familjen Ljungkvist ska få tillökning, killarna ska få en syster, också hon med Sydkorea som ursprungsland.

– Man ska låta väldigt mycket vara osagt, men om allt går bra så får vi en liten tjej som kommer till oss i vår någon gång. Det är bara glädje i det, säger Magnus Ljungkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer