Allt färre får ersättning på deltid från a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet deltidsarbetare som får ersättning från a-kassan har minskat drastiskt sedan regeringen stramade åt reglerna för några år sedan. Men lika många jobbar deltid nu som förr.

Mellan 2008 och 2013 handlar det om nästan en halvering av antalet deltidsarbetande som får ersättning från a-kassan.

– Jag försöker få ett heltidsjobb på alla sätt och vis, jag söker jobb samtidigt som jag jobbar deltid och jag har sökt över hela landet, men ändå får jag inga jobb, säger Leif Grön som bor i Nissafors i Småland.

Leif Grön är som många andra deltidsarbetslös, han kör nu brödbil på inhoppsbasis och hoppas att inhoppen tillslut ska ge honom ett heltidsjobb på företaget.  Men, snart har han deltidsstämplat i 75 dagar och blir därmed utförsäkrad från A-kassan, såvida han inte slutar jobba helt.

– Det är ju helt snedvridet, systemet kan väl inte vara bra för någon, säger Leif Grön.

Deltidsarbetandet skulle minska

Det var i budgeten för 2008 som regeringen kraftigt skar ner på deltidsstämplingen i A-kassan. En deltidsarbetare får alltså numera deltidsstämpla i max 75 dagar. Och så här motiverade den dåvarande arbetsmarknadsministern reformen:

– Detta förstärker de deltidsarbetandes incitament att söka heltidsarbete, det sätter därmed press på arbetsgivarna att i större utsträckning erbjuda heltidsarbete, sa den före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin under en interpellationsdebatt i riksdagen.

”Jag tror det är panik”

Men sedan reformen infördes är deltiden i princip oförändrad. Då var 24 procent av de sysselsatta deltidsarbetande, idag är de 23 procent. Däremot har antalet deltidsarbetare som får ersättning från A-kassan minskat kraftigt, i snitt per månad deltidsstämplade nästan 54.000 personer år 2008 , fem år senare ligger snittsiffran på runt 28.000 personer, alltså en minskning på 47 procent.

Det visar statistik från Statistiska centralbyrån och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

– Jag tror det är panik för våra medlemmar.  Att vi har så mycket deltid är ett av våra medlemsgruppers största bekymmer och till det kommer att man inte kan få heltid. Våra grupper är ju drabbade dubbelt, dels kan man inte få heltid och dels kan man nu inte heller stämpla upp, säger Per Holmström som är vice ordförande på fackförbundet Kommunal.

75-dagars regeln utreds

– Många fler har ett heltidsjobb att gå till idag men det finns fortfarande många som har ett deltidsarbete trots att de vill jobba mer och jag menar att arbetsgivarna måste ta ett större ansvar att erbjuda heltid, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister.

Men är det då inte ett misslyckande från regeringens sida, ni sa ju att reformen kom till för att pressa arbetsgivarna?

– A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Men regeringen har startat en parlamentarisk utredning med alla åtta partierna som ska se över socialförsäkringarna. Den jobbar just nu och behandlar även den här frågan, jag vill inte föregå det arbetet, säger Elisabeth Svantesson.

Får råd att säga upp sig

Men för Leif Grön rinner tiden ut, snart får han inte längre deltidsstämpla, Arbetsförmedlingen har gett honom rådet att säga upp sitt nuvarande arbete och gå över i heltidsarbetslöshet, då kan han nämligen fortsätta få akassa.

– Det är ju helt galet, Arbetsförmedlingen är gjord för att de ska skapa arbete åt folk, men i detta fallet blir det ju tvärtom, säger Leif Grön.

På Arbetsförmedlingen säger man att myndigheten i första hand försöker att få den deltidsarbetande att söka heltid.

– Men vilka rekommendationer vi ger beror lite på deras situation. Vi rekommenderar först och främst att deltidsarbetarna ska prata med arbetsgivaren för att försöka få upp arbetstiden. Men, om inte det går och i det fall som personen timvickar så är ju inkomsten såpass osäker att man kanske inte klarar sig på det. I de fallen skulle jag också råda den deltidsarbetande att gå över i heltidsarbetslöshet, då får ju han eller hon A-kassa.

Men hur känns det som arbetsförmedlare att råda folk att gå ut i heltidsarbetslöshet, vore det inte bättre om de jobbar lite än inget alls?

– Vi får ofta frågor om det här och det är helt klart himla tråkigt och frustrerande.  Det blir ett moment 22 för oss också, vi försöker coucha bort folk från arbetslöshet, men samtidigt måste vi i vissa fall ändå råda timvikarier att sluta jobba, det är väldigt frustrerande såklart. Samtidigt måste vi försöka få bort en del av deltidsarbetandet på arbetsmarknaden. Det är tråkigt, men samtidigt ändå förståeligt att maxgränsen finnns, säger Helena Johansson på Arbetsförmedlingen.

Tänker fortsätta jobba trots utförsäkring

Men trots Arbetsförmedlingens råd är Leif Grön fast besluten att fortsätta jobba, trots att hans A-kasseersättning snart tar slut.

– Jag hoppas på att jag ska få ett heltidsarbete, jag hatar att vara arbetslös då det sänker mitt värde någont fruktansktvärt. När jag i 16 år jobbade inom industrin så gick jag till jobbet varje dag, men nu gör jag inte det längre och det känns väldigt jobbigt.

Men hur ska du klara dig om du inte längre får A-kassa på deltid?

– Jag får väl söka socialbidrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.