Allt färre fjärilar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fjäriln vingad syns ännu på Haga men inte alls lika ofta som förr. Under de senaste 30 åren har antalet lokaler med fjärilsarter mer än halverats i Sverige.

-En färsk europeisk studie är än mer negativ, den visar att antalet dagfjärilar minskat med 70 procent sedan 1990-talet, säger Hans Karlsson, ordförande i Sveriges entomologiska förening.

Fjärilarna har varit de stora förlorarna vid jordbrukets omdaning.

-Så sent som på 1960-talet slogs inte höet förrän efter midsommar när gräs och örter hade blommat. I dag slås den första vallen ofta redan i maj långt innan den första blomknoppen visat sig. Fjärilen behöver blommornas nektar för att kunna leva, säger Hans Karlsson.

Olönsamma jordbruk förbuskas. Även det har drabbat fjärilarna.

-Högt gräs och buskar gör att solens strålar inte når ner till marken och då får fjärilarnas larver svårare att utvecklas.

Att brännässlor och tistlar brett ut sig har faktiskt gynnat vissa fjärilsarter.

-En för Sverige ny art, kartfjärilen, har under de senare år fått en allt större utbredning och den har brännässla som sin värdväxt, säger Hans Karlsson.

Vill man se fladdrande fjärilar ska man gå utefter dikesrenarna. Där finns den bästa livsmiljön för dagfjärilar med blommande gräs och örter som serverar nektar.

TT

Många fjärilsarter hotade

Av Sveriges 110 reproducerande dagfjärilsarter är 30 arter (27 procent) rödlistade. Med små medel kan man förbättra möjligheterna för dagfjärilarna att livnära sig och reproducera sig i våra trädgårdar.

* Låt bli att klippa gräset i en del av trädgården (helst minst 100 kvadratmeter) så att olika växter kan få gro. Tag bort slaget gräs eftersom marken bör vara mager.

* Det går också bra att plantera en liten fjä-rilsrabatt med buddleja, kungsmynta, vitlysing, rubeckia och olika kryddor, gärna med lila blommor. Låt gärna tistlar och brännässlor få frodas i en undanskymd del av trädgården.

* Fuktiga markpartier fungerar som oaser för fjärilar – anlägg gärna en liten damm.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.