Foto: TT

Allt färre missförhållanden inom hemtjänsten anmäls

Publicerad

Färre missförhållanden inom hemtjänsten har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg de senaste åren. Verksamheterna blir bättre på att göra ordentliga utredningar.

2018 var det drygt 190 beslutade lex Sarah-anmälningar, en lag som innebär att vård- och omsorgspersonal har en skyldighet att anmäla missförhållanden, inom hemtjänsten. Det kan jämföras med 280 stycken 2014. De flesta anmälningar rör beviljade insatser som inte utförts eller insatser som utförts felaktigt.

Blir bättre på utredningar

Varför antalet ärenden har minskat något de senaste åren har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, svårt att svara på. Men myndigheten märker att verksamheterna blir allt bättre på utredningar.

– Man jobbar mer aktivt med utredningar och anmälningar. Det är positivt. Sedan är det viktigt att man hanterar dem snabbt och vidtar åtgärder, för dröjer det förhindrar man inte att det inträffar på nytt, säger Ulf Prahl, nationell ämnessamordnare för äldreomsorg på Ivo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer