Elisabet Linder Bosson, sektionschef för äldreomsorg i Huddinge kommun, berättar om det allvarliga missförhållandet som verksamheten anmälde i våras. Foto: TT/SVT

Hemtjänsten glömde bort äldre kvinna – låg på golvet i ett dygn

Publicerad

En äldre kvinna glömdes bort av hemtjänsten i centrala Huddinge och låg på golvet i ett dygn innan personalen gick in med nyckel. Nu har verksamheten anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. I Huddinge arbetar hemtjänsten aktivt med sådana här utredningar.

Varje år görs 10-15 utredningar enligt lex Sarah, en lag som innebär att vård- och omsorgspersonal är skyldig att anmäla brister, inom hemtjänsten i centrala Huddinge. Men enbart 1-2 händelser är så allvarliga att de anmäls vidare till Inspektionen för vård och omsorg.

Fler utredningar på äldreboenden

– Det är väldigt viktigt att anmäla så att händelsen inte upprepas, säger Elisabet Linder Bosson, sektionschef för äldreomsorg i Huddinge kommun.

Fler avvikelser rapporteras på särskilda boenden.

– På äldreboenden har man ansvar för personer dygnet runt. Här är personerna betydligt sjukare och har mer behov av hjälp. I hemtjänsten träffar vi kunderna varannan vecka eller några gånger i veckan och då blir det automatiskt att vi inte rapporterar lika många avvikelser, säger Elisabet Linder Bosson.

Nyligen anmäldes ett allvarligt missförhållande inom hemtjänsten där en äldre kvinna blivit liggande på golvet i ett dygn. Personen mår efter en sjukhusvistelse bra, enligt Elisabet Linder Bosson. Hör henne berätta om händelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer